ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Куди йдуть гроші МВФ і західних донорів України

    28 березня 2024 четвер
    63 переглядів
    українцям не цікаво, як використовуються запозичені кошти?

    Коментар експерта.

    Аналітик Transparency International Євген Черняк в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив, що якщо влада буде продовжувати будувати корупційні схеми, садити людей на потоки, то грошей Україні ніхто не дасть. В результаті країна опиниться один на один зі своїми проблемами.

    Західні гроші лише допомогли українським елітам не працювати над реформуванням своєї країни і далі продовжувати грабувати її. Про це йдеться в статті американського видання Washington Post.

    У виданні також зазначили, що в даний час більшість виплат на підтримку України заморожені. При цьому донори чекають, коли її уряд представить програму економічних реформ.

    Детальніше ситуацію з призупиненням виплат Україні в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував аналітик Transparency International Євген Черняк.

    Як ви прокоментуєте цю статтю в Washington Post?

    – Стаття має загальний, оглядовий характер, вона більше тенденційна. Але це сигнал про те, що до коштів донорів, які нам надаються, треба відноситись уважно. І кожен долар потрібно рятувати, тому що це кошти платників податків тих країн, які фінансують. Давайте згадаємо ситуацію з Кіотським протоколом, з грошами – це кримінальне провадження проти колишньої влади, які не розслідувані до цього часу. І багато інших прикладів, в тому числі і останній приклад - скандал з колишнім міністром економіки Айваросом Абромавичусом, справу голови «Нафтогазу» Пасічника уже до суду передали. Стосовно інших питань – Кононенко, інші моменти – справа далі розслідується. Дуже важливо, як завершиться розслідування цієї справи.

    Наскільки варто реагувати на такі статті?

    – Я не думаю, що потрібно взагалі реагувати на цю статтю з точки зору відповіді в публічному просторі. Тут краще вчинити декілька дій непрямих, скажімо так, тобто посилити розслідування по Кіотським грошам, посилити розслідування по ситуації з Абромавичусом, звітувати як слід. Критика завжди є на користь, я сподіваюсь, що цей меседж буде зрозумілий нашій владі. Так, влада бореться з корупцією, але, на жаль, не тотально, не так, як хочеться.

    Як розподіляються кошти міжнародних фінансових організацій, які нині отримує наша держава?

    – Я можу сказати по практиці наших організацій, які займаються в громадському секторі - і ми звітуємо перед донорами дуже серйозно. За кожен долар, за кожну дію. Я думаю, там така сама ситуація тепер вже. Можливо, раніше було не так, можливо, раніше були якісь можливості для маніпулювання, приховування, але, я думаю, зараз ситуація вже налагоджена і звітування відбувається на повному, серйозному рівні.

    Чи може громадськість контролювати ситуацію?

    – Я не бачу особливого сенсу. Це було б цікаво громадянам тих країн, які фінансують ці проекти. Громадянам нашої країни цікаво, як розподіляються кошти не лише донорів, бо тут повна картина, а й бюджетні кошти взагалі. Тобто для цього функціонує відкритий портал використання бюджетних коштів, куди можна зайти подивитись всі витрати державних органів, державних, комунальних підприємств. Але, на жаль, він зараз не в зручному для людини стані. Але цей інструмент треба розвивати аналітику в стані ProZorro. Ми маємо повністю картину спостерігати.

    Хіба українцям не цікаво, як використовуються запозичені кошти?

    – Це більше питання міжнародного іміджу України – використання цих грошей, в цьому має бути зацікавлена влада, тому що ми потребуємо підтримки. І якщо ми будемо продовжувати будувати корупційні схеми, сажати людей на потоки, робити політику аля Янукович, то тоді нам ніхто грошей не дасть і ми будемо сам на сам зі своїми проблемами. Цього не можна допустити - і нехай цей випуск газети буде сигналом, що так більше не можна робити.

    МВФ вже подав сигнал, що збирається відновити співпрацю з українським урядом. За яких умов?

    – Співпраця продовжиться за умов виконання рекомендацій та умов кредитних програм, які записані, тобто це прийняття відповідних законів, це воля до реформ, здійснення змін в країні. Наскільки я знаю, у ВР найближчий місяць буде вирішальний період, коли треба буде ухвалювати багато законів на виконання вимог МВФ. Тому саме від дій української влади це все залежить.

    Позитив статті є в тому, що це продовження диспуту про те, що надання виключно фінансової допомоги, фінансування неефективне – це не вихід. Така ситуація не тільки в Україні, там багато країн фігуруть, які отримують допомогу. Тобто мова про те, що треба допомагати ставати таким країнам на ноги саме інституційно, щоб органи були сильніші, щоб громадське суспільство було сильніше. Розвивати базові інститути, які дадуть можливість країні заробляти гроші власноруч. Щоб дати змогу державному бюджету, по-перше, не робити серйозні втрати на корупційних схемах, по-друге, ефективно розпоряджатись національним багатством і ефективно збагачувати українців, щоб ми потім не потребували цієї допомоги і підтримки.

    До слова, політичний експерт Валентин Гладких переконаний, що новий Кабмін створюють тільки для того, щоб відтягнути час до виборів у Раду. Політолог зазначив, що дострокові парламентські вибори неминучі, але якщо депутати домовляться і проголосують за новий склад уряду, то їх проведення може бути відкладено на кілька місяців.

    Раніше політтехнолог Дмитро Раїмов в ефірі 106 FM заявив, що у Арсенія Яценюка після відставки з посади глави уряду залишаться досить сильні механізми контролю за виконавчою владою.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору