ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпаття та Устецький край Чехії зацікавлені у співпраці

    24 квітня 2024 середа
    72 переглядів
    Михайло Рівіс подякував присутнім за конструктивну зустріч

    У рамках перебування делегації Закарпатської області в Чеській Республіці відбулася робоча зустріч з представниками крайового уряду Устецького регіону та керівниками потужних компаній.

    Закарпатську сторону представляли: голова облради Михайло Рівіс, керуючий справами виконавчого апарату Юрій Гузинець, начальник відділу зовнішніх зв’язків, міжнародної технічної допомоги та протоколу Василь Маковський. А захід організували чеські підприємці – вихідці із Закарпаття.
    З вітальним словом до українських гостей звернувся голова комітету з питань етнічних меншин Павел Водседялек та керівник канцелярії гетьмана Любош Тройна. Останній наголосив на тому, що чеський та український народи дуже близькі ментально та культурно.
    Михайло Рівіс розповів присутнім, що виступаючи нещодавно в Брюсселі у Європарламенті, наголошував на тому, що не об’явлена війна на сході України дуже далеко від Закарпаття, тому не слід сприймати, що на всій території країни ведуться військові дії. Тож, очільник облради запропонував розглядати Закарпатський край, як потенційний регіон для залучення інвесторів, європейських коштів для розвитку промисловості та інфраструктури.
    - Я дуже радий за можливість співпрацювати на міжрегіональному рівні і від імені депутатського корпусу облради приймаю ваше запрошення для спільної участі в поглибленні відносин та пошуку конкретних форм співробітництва й взаємної допомоги», - заявив Михайло Михайлович.
    На це Павел Водседялек відповів, що підключивши крайових парламентарів можна активізувати чеський бізнес для інвестування медичної та освітньої сфер, а також налагодити співпрацю з школами та вишами Закарпаття.
    Потім Вацлав Діус та Василь Маковський провели презентацію Устецького та Закарпатського регіонів, їх можливості в зовнішньоекономічній та інвестиційній діяльності впродовж останніх років.
    Згодом до перемовин приєдналися і представники відомих компаній, що працюють в Устецькому краї. Це, зокрема, компанія JTH - Холдинг, Агентство зайнятості, Bohemia Crystalite – виробник скла та виробник сейфів - Метростав, дистриб'ютор альтернативних енергетичних систем. Владімір Клятушкін, який представляв Метростав, розповів, що їх фірма будує метро. Так, до прикладу, Празьке метро вони побудували, а зараз успішно працюють в багатьох країнах Євросоюзу. Його колега Петер Лакомський зауважив, що хоча компанія Метростав досить недавно з’явилася на європейському ринку, проте швидкими темпами розвиває свої можливості. Та нині компанії бракує лише знайти кваліфікованих працівників.
    Керівник Bohemia Crystalite Любош Ванєк розповів, що його компанія заробляє 1 млрд крон в рік. Він відверто сказав, з якими проблемами стикається в Україні, це, зокрема, митні перешкоди, бюрократія, що змушує чеську компанію переглянути ведення бізнесу там. «Сподіваємося ще зберегти бізнес в Україні, але для цього потрібні реальні зміни та реформи, наближені до євростандартів», - підкреслив Любош Ванєк.
    Також було обговорено про необхідні зміни у візовій політиці з метою спрощення діловодства в отриманні дозволу на роботу для українців і про усунення перешкод у сфері бізнесу. Відтак обидві сторони виявили зацікавленість у співпраці не тільки у промисловості, але і туризму, курортів, охорони здоров'я та освіти.
    Насамкінець Михайло Рівіс подякував присутнім за конструктивну зустріч та написав у книзі відгуків наступні слова: «Щиро вдячний за теплий та дружній прийом. З надією на плідну співпрацю та побажаннями успіху та процвітання, від імені депутатського корпусу Закарпатської обласної ради».
    Прес-служба Закарпатської облради

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору