ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як школярі вареники на уроці ліпили... (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    152 переглядів
    Закарпаття. Слово про учителів нового покоління

    Цієї кулінарної, корисної та вкрай необхідної у майбутньому практичної справи їх учила класовод, спеціаліст вищої категорії Наталія Олександрівна Мезив.

    Один із березневих тижнів у початкових класах ЗОШ № 5 без перебільшення можна назвати п‘ятиденкою "відкритих" уроків, адже їх провели фактично всі вчителі. А їх тут – майже два десятки на триста учнів. Теми – найрізноманітніші: від патріотичного уроку у З-Б й аж до трудового навчання у 4-В класі, де класоводами відповідно досвідчені освітянки Надія Савко та Наталія Мезив. Перша з них роботі з малечею віддала 21 рік, а друга в цій школі працює майже три десятки літ. Словом, досвіду в царині педагогічної роботи в обидвох – хоч відбавляй. Тож побувати на відкритих уроках, які проводять ці авторитетні та фахові вчителі – це навістити школу свого дитинства. Щоправда, теми тоді абсолютно інші вивчали, але школярики третього тисячоліття – це кожен із нас, читачів, тридцять, сорок чи п‘ятдесят років тому.
    Очолює цей шкільний підрозділ ІІ ступеня, що розмістився у ошатній двохповерховій споруді на вул. Крива, де колись діяв дитсадок "Золота рибка", – Людмила Терпай. Офіційна посада – заступник директора п‘ятої міської одинадцятирічки з навчально-виховної роботи, вона у цій школі також з тих пір, відколи проходила тут практику.Тоді й вирішила, що кращого навчального закладу немає. Відтак двійко дітей сюди на уроки водила. А старший син уже навіть закінчив школу, він продовжує навчання в одному з вишів за кордоном. Пані Людмила залюбки розповіла про відкритий урок на тему "Вареники – Божі хваленики", який нещодавно у своєму класі провела Наталія Олександрівна Мезив. Хлопці та дівчатка із 4-В класу ледь не оплесками зустріли новину, коли довідалися, що матимуть відритий урок з трудового навчання.
    Ще б пак! Давно знали, що вчителька – вміла господиня, тож коло неї й вони навчаться найкращих рецептів із ліплення вареників. Та щоби їх наліпити, слід тісто з водою вміло замісити, відтак додати яйце, посолити й качалкою розкачати. На свій перший відкритий урок з трудового навчання учні багато підручних засобів із дому принесли: батьки борошно, дошки, качалки, варення, блюдечка, грановані стакани, підноси, ложки тощо дали. Всіх аксесуарів не перелічити. А щоби до практики приступити, Наталія Олександрівна всім фартушки одягнути порекомендувала, навіть шапочки та косинки радила з дому принести. Та й сама у вишиванці на урок трудового навчання завітала. Не урок – а свято радості й труда було! Як зізналася Людмила Терпай, це був один із найцікавіших й найколоритніших уроків. Це чи не єдиний, після відвідин якого апетит з‘явився й слюна потекла. Хоча запам‘яталися вони також у інших класах, де вчителями Раїса Кушиль, Ольга Скірта, Марина Ясінська, Мирослава Загарій, Світлана Клименко, Галина Сабелко, Наталія Фіцай, Маріанна Яблонська та інші.
    Апогей відкритого уроку – це підсипання вареників борошном під час ліплення, аби вони вийшли міцними та надійними, аби начинка не "втекла" назовні, учні змушені були прим‘яти кожен пальчиками, а потім вилочкою, тож утворилися напрочуд гарні й чудові напівфабрикати. Вареники готували пісними, бо ж і насправді нині піст, адже попереду – Великодні свята (за григоріанським календарем католицькі уже минули). Хоч бери та у кип‘яток їх клади, вари та смакуй.
    Запам‘яталося також відкрите заняття у групі продовженого дня Світлани Клименко. Учні залюбки довідувалися про те, який важкий, непростий і довгий шлях проходить зернина, щоб потрапити до нас на стіл у вигляді запашної хлібини. Діти мали унікальну змогу самі намолоти борошна, зліпити з тістечка плетеночки тощо.
    Звісно, логічним завершенням методичного тижня було проведення шкільного засідання методоб’єднання «Вчитель нового покоління. Який він?» З цього приводу Л. Терпай зауважила, що коллеги обмінялися враженнями від взаємовідвідування відкритих уроків. А ще зазначила: кожний учитель показав якомога більше цікавого, новітнього. Загалом педагоги продемонстували уміння використовувати інформаційно-комунікативні та проектні технології, уміло організовували роботу, користуючись інтерактивними методами тощо. Заступник директора всієї одинадцятирічки щиро подякувала педагогам за їхню креативність, бажання працювати творчо! Адже вчитель нового покоління, це педагог компетентний, лідер і менеджер, який володіє презентаційними навичками, а ще є ефективним комунікатором, сіє у юних душах знання та навички, що потрібні в сучасному світі.
    Михайло СИНЬООКИЙ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору