ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Володимир Чубірко: “Чеські інвестиційні проекти на Закарпатті реалізовуватимуться і надалі”

    19 квітня 2024 п'ятниця
    84 переглядів
    Володимир Чубірко

    Минулого тижня в ЗМІ просочилася інформація про те, що під загрозою опинилося виконання спільних проектів між чеським краєм Височина та Закарпатською областю. Як виявилося під час останнього засідання сесії обласної ради, фінансування даних проектів на 2016 рік в бюджеті не передбачено. Відповідно, існувала загроза, що чеські партнери не виконуватимуть свої фінансові зобов’язання у поточному році, а то й взагалі відмовляться від реалізації програми в майбутньому.

    Чому склалася така неприємна ситуація ми розпитали у директора благодійного фонду «ВіЗа» (який координує реалізацію вищезгаданих проектів на Закарпатті), Володимира Чубірка.

    – Володимире Володимировичу, то що ж відбулося? Чому вперше за майже 10 років реалізації цієї програми на Закарпатті виникла загроза її призупинення?

    – Справді, з чеськими партнерами із краю Височина ми працюємо ще з 2007 року. За цей час було реалізовано близько 150 проектів в соціальній сфері краю. Практично в усіх районах та містах області було відремонтовано, або ж введено в дію нові корпуси у цілому ряді шкіл, дитячих садочків, амбулаторій… На ці потреби чеські партнери виділяли щороку майже 5 мільйонів корун. Стільки ж виділяла із бюджету обласна рада та інші місцеві ради, де втілювалися проекти. На початку кожного року ми визначали список об’єктів, які підлягають реалізації, і наприкінці року отримували кілка десятків відновлених соціальних об’єктів. Тобто чехи, фактично, множили суму, яку виділяла обласна рада, на два.

    Що ж сталося цього року? До влади прийшла нова команда, в обласну раду – нові депутати. І вже не хочу домислювати з яких причин – чи то не розібравшись в ситуації, чи в окремих осіб у депутатському корпусі, голови бюджетної комісії загострилися політичні амбіції, але у бюджеті на 2016 рік коштів на реалізацію програми не було передбачено.

    – Реакцію чеських партнерів передбачити не важко…

    – Уявіть собі, щоб, наприклад, Закарпатська область фінансувала реконструкцію школи у Кошицях чи Дебрецені… Натомість чехи, розуміючи складну соціально-економічну ситуацію в Україні, а також тісні історичні зв’язки із Закарпаттям на це пішли і вже майже 10 років нам допомагають. Причому не лише Височина, але й Пардубіцький край Чеської республіки, з яким також нещодавно підписано подібну угоду.

    Тому реакція була відповідною і під загрозою було підписання угоди співпраці на 2016 рік. Відверто кажучи, в певний момент взагалі була небезпека, що проект буде закрито. Благо, здоровий глузд перевершив.

    – Як вдалося виправити ситуацію?

    – Зусиллями благодійного фонду «ВіЗа», а також небайдужих депутатів обласної ради: Мирослава Білецького, Василя Губаля, Золтана Ленд’єла, Олександра Ледиди, Мікловша Товта та інших проект вдалося відстояти і на останньому засіданні бюджетної комісії обласної ради фінансування було відновлено. Вже наступного дня відбулася нарада голови обласної ради із керівниками районів, на якій були узгоджені всі технічні моменти і дано старт реалізації проектів, більшість з яких буде завершено до вересня.

    – Про які проекти йдеться цьогоріч?

    – Це 15 об’єктів соціальної інфраструктури практично в кожному районі Закарпаття, 4 з яких розпочато ще торік. Зокрема, проекти з капітального ремонту та енергозбереження Хижанської ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району (продовження проекту), Оноцької ЗОШ І-ІІІ ст. Виноградівського району, ЗОШ І-ІІ ст. с.Сойми Міжгірського району (продовження проекту), ДНЗ с.Верхнє Водяне Рахівського району (продовження проекту), ДНЗ с. Бороняво та ЗОШ І-ІІІ ст с.Крива Хустського району, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Осій Іршавського району (продовження проекту), ЗОШ І-ІІІ ст. с.Лисичево Іршавського району, ЗОШ І-ІІІ ст. №6 м. Мукачево, Свалявська ЗОШ №1 ім. Т.Г.Масарика, ЗОШ І-ІІІ ст. с.Ставне Великоберезнянського району, а також Амбулаторій загальної практики сімейної медицини у с.Стужиця Великоберезнянського району, c.Широкий Луг Тячівського району, смт. Жденієво Воловецького району. Загалом планується виконати робіт на загальну суму близько 14 мільйонів гривень.

    Вже цього тижня офіційна делегація із Закарпаття відбуде до Чеської Республіки для підписання угоди про інвестиційні проекти, які реалізовуватимуться цього року.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору

    Коментарі

    Картинка користувача Гость.

    Коментар: 

    Под прикрытием "высоких целей" чубирко и клан балог проворачивают свои схемы, да и от бюджетных денег отказываться никто не хочет, привыкли к "сладкой жизни", а лузер чубирко СЦУКА