ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Кожен ужгородець повинен знати! Чому в Ужгороді ціна на проїзд у громадському транспорті з 14 березня буде 4 гривні...? (ВІДЕО)

    20 квітня 2024 субота
    110 переглядів
    Проїзд в ужгородських маршрутках – за 4 гривні

    Сьогодні рішенням виконкому Ужгородської міської ради було ухвалено рішення про підняття ціна на проїзд у громадському транспорті до 4 гривень.

    У порядку денному цього питання не було, однак безпосередньо перед початком засідання перевізники звернулися з проханням розглянути його. Адже через відсутність компенсацій за перевезення пільговиків, а відповідно брак коштів – вони обіцяли бастувати. Просять підняти тариф.


    «Протягом року ми 4 рази зверталися у виконком, подавали документи у міську раду про підвищення тарифів, разом із розрахунками. Був проведений вперше за 10 років моніторинг по переліку пасажирів: скільки і яких категорій їздить в автобусах міста. Жодного разу питання на виконком не виносили. Тариф обмотивовується лише економічними розрахунками. Для визначення тарифу є ціла методика. Основне, що є у цій методиці – чим більший пасажиропоток, чим більше місто, тим тариф повинен бути меншим. Чим менше місто, менший пасажиропоток – тариф більший. Тому що автобус мільйон коштує як у Львові, так і в Ужгороді, а заробітки в рази менші», — каже Олексій КУЛЯ, голова Асоціації перевізників м. Ужгород.


    Деталі з'ясовували журналісти Uzh Inform.


    «Сьогодні вранці до мене звернулися голова Асоціації перевізників, голова Профспілки перевізників з проханням позачергово винести на розгляд питання про зміну тарифів на перевезення у місті. Тому що у них склалася критична ситуація з компенсацією за перевезення пільговиків. Вони зараз не мають змоги перекрити свої витрати, в зв’язку з тим, що держава в минулому році їм на 20% покрила вартість витрат перевезення пільгових категорій. В цьому році ні копійки вони не отримали. Вони мене попередили, що припинять возити пільговиків. Я звернувся до них, аби вони цього не робили. Ми внесли на позачерговий розгляд це питання, з пропозицією щоб школярів возили в місті безкоштовно. Вони погодились підтримати цю пропозицію », — додає Богдан АНДРІЇВ, Ужгородський міський голова


    Юрист Олександр Волосянський пояснює, що включивши питання на розгляд міськвиконкому суттєво порушили регламент. Це дає всі підстави для оскарження прийнятого рішення в суді.


    «Порушено було процедуру його розгляду і прийняття цього рішення. Кажуть, що проект висів уже давно, але він тоді знімався з розгляду. Це протирічить і регламенту виконкому – частині 4 і частині 3 ст. 15 закону України про доступ до публічної інформації, де говориться що всі проекти рішень зобовязані бути оприлюнені на сайті міської ради чи виконкому за 20 днів до їхнього розгляду. В юридичному аспекті серйозні порушення. Є всі підстави його оскаржити. В Україні вже рішення по тарифах оскаржувалися, скасовувалися», — розповідає Олександр ВОЛОСЯНСЬКИЙ, юрист.


    У міській раді запевняють: проект рішення про перегляд тарифів на міські перевезення був опублікований на сайті ще у березні минулого року. Протягом цього часу збирали уточнення, враховували зауваження та вносили правки, зокрема, і про перевезення пільгових категорій громадян.


    «Проект розміщений на сайті міської ради. Він був розміщений ще в березні минулого року – для збору пропозицій і зауважень. Серед них було прохання мешканців зробити пільговий проїзд школярів. Перевізники згідні.», — каже Людмила КАТИНСЬКА, заступник начальника управління економіки та підприємництва, начальник відділу з питань тарифів Ужгородської міської ради.


    З підняттям тарифів обіцяють і чергові покращення у наданні послуг перевезення. Зокрема, йдеться про оснащення маршруток GPS-навігаторами та впровадженням чіткого графіку руху. Громадян закликають стежити за його дотриманням, а у разі порушень – повідомляти у міську раду.


    « Є в нас початок роботи, є кінець. Основна маса маршрутів працює до 22-23.00. Інтервали є чітко зафіксовані.Зараз іде впровадження GPS системи. Найближчим часом розклад рузу ми вводимо в цю систему і будемо контролювати виконанння розкладу руху. Протягом 2 тижнів буде запроваджена GPS система. Зараз розроблений договрі між перевізниками та міською радою, де чітко прописано всі зобовְ’язання. У випадку систематичних порушень розкладу руху, невідповідності роботи автобуса на маршруті договір буде розірвано », — говорить Петро БОБИК, начальник відділу транспорту, державних закупівель та зв’язку Ужгородської міської ради.


    До слова на завтрашній сесії міської ради планують розглянути питання про виділення компенсації за перевезення пільговиків. Попередньо йдеться про 13,5 мільйонів гривень з міського бюджету. Перевізники запевняють: у разі прийняття цього рішення возитимуть безкоштовно всі категорії пільговиків.


    «У нас буде єдине місто в Україні, в якому всі школярі їздитимуть безкоштовно. Невеличкі посвідчення школярам видадуть. Від кожного учня потрібно буде лише фотографію. Всі посвідчення зроблять безкоштовно, коштом мерії. Якщо мерія виділить субвенцію в повному обсязі, незважаючи на всі ці перепитії всі пільгові категорії громадян будуть їздити безкоштовно», — каже Олексій КУЛЯ, голова Асоціації перевізників м. Ужгород.


    Якщо за цей проект депутати проголосують «за», то перевізники отримають компенсації, а ужгородці їздитимуть за новою ціною. Нові тарифи почнуть діяти з моменту опублікування рішення у муніципальній газеті «Ужгород». Як зазначив міський голова, йдеться про наступний понеділок, 14 березня, від коли проїзд коштуватиме 4 гривні.


    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ Чи виплатять ужгородці, які мешкають на 1-2 поверхах, борги перед "Ужгородліфтом"?

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору