ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Вирубка лісів у Карпатах турбує не тільки місцевих жителів й мандрівників! (ФОТО)

    24 квітня 2024 середа
    161 переглядів
    Невтішні прогнози вирубки карпатських лісів: повені, посухи та знищення фауни.

    Але й екологів.

    Якщо найближчим часом не розпочати так зване наближене до природи ведення лісового господарства у Карпатах – біди не уникнути, переконані екологи.
    На місцевому рівні проблему не вирішити: потрібні зміни до законодавства
    Фотографії, на яких чітко видно масштаби вирубок карпатських лісів, опублікував один із закарпатських сайтів.
    Зокрема, журналісти порівняли три світлини однієї місцевості на перетині Закарпатської та Івано-Франківської області, зроблені у 2013, 2014, 2015 роках. На них добре видно результати вирубок. Автори фотографій – мандрівники – розмістили їх у соціальних мережах.
    Чимало про суцільні рубки лісу можна почути і від жителів гірських районів, мовляв, рубають неконтрольовано, необдумано, відповідальності не боїться ніхто, адже всі рубки є нібито законними, а за паперами ховається масштабне знищення лісів.
    Питання вирубки лісів у Карпатах турбує не тільки місцевих жителів й мандрівників, але й екологів.
    «Проблема не тільки в об’ємах, скільки у невідповідності реальній екологічній ситуації. Серед наслідків таких дій – повені, посуха влітку в долинах, зменшення фауни аж до зникнення окремих популяцій, ерозія грунтів. Наразі на місцевому та обласному рівні вплинути на проблему ніяк не вдасться, потрібні зміни до законодавства. І багато роботи для правоохоронців, зокрема, затримання та арешти порушників, інакше ніяк», – зазначив власкору IA ZIK Валентин Волошин, голова громадської ради при держекоінспекції в Закарпатській області.
    Яким рубкам у Карпатах бути, і яким має бути наближене до природи ведення лісового господарства ми вирішили дізнатися у експертів.
    Як зазначили власкору IA ZIK спеціалісти, наразі згідно чинного законодавства, на території державних лісогосподарських підприємств області, підпорядкованих Державному агентству лісових ресурсів України та інших постійних лісокористувачів, найпоширеніші декілька видів рубок. А саме, рубки головного користування. Деревостани в рубку намічаються лісовпорядною організацією під час проведення чергового лісовпорядкування. Ці рубки не можуть плануватись та проводитись в лісах національних парків та заповідників та інших лісових ділянках, що віднесені до природно-заповідного фонду.
    Також проводять рубки формування і оздоровлення лісів: догляду, санітарні, лісовідновні, переформування, пов’язані з реконструкцією, ландшафтні; рубки догляду в молодняках, середньовікових та пристигаючих насадженнях (освітлення, прочистка, прорідження і прохідні рубки тощо – планові), та суцільні й вибіркові санітарні рубки.
    У насадженні такі рубки намічаються згідно Санітарних правил в лісах України, на підставі матеріалів лісовпорядкування державним спеціалізованим лісозахисним підприємством, територіальним органом Держлісагентства України, а також постійним лісокористувачем на підставі спеціальних обстежень і оцінки санітарного стану насадження та затвердженого у встановленому порядку плану проведення санітарно-оздоровчих заходів.
    «Гірська екосистема Карпат має надзвичайну розгалужену мережу струмків, потоків річок та інших водних об’єктів, які існують завдяки цим гірським екосистемам, зайнята переважно лісами природоохоронного, наукового, історико-культурного призначення, рекреаційно-оздоровчими та захисними лісами.
    Ці гірські екосистеми надзвичайно вразливі. У зв’язку з тим, що ліси відіграють дуже багато важливих соціальних і екологічних функцій (водорегулювальні функції, протиерозійні, протизсувні, депонування вуглецю, збереження біорізноманіття, пом’якшення екстремальних стихійних явищ тощо), для Закарпатської області (як і для гірської частини Івано-Франківської, Львівської та Чернівецької областей) найкращою системою лісогосподарювання є так зване наближене до природи ведення лісового господарства.
    Воно передбачає більш уважний догляд і вирощування стійких (до стихійних природних явищ, шкідників і хвороб, техногенних і інших шкідливих впливів) лісів, більш часті але менш інтенсивні вибіркові втручання в лісове середовище, вищу продуктивність лісів та якість деревини, постійний лісовий покрив та збереження біорізноманіття.
    У Карпатах потрібно звести до мінімуму суцільні рубки лісу (застосовувати тільки суцільні санітарні рубки для усунення згаданих вище наслідків стихійних природних явищ, техногенних впливів і інших шкідливих впливів), з огляду на різке порушення такими рубками захисних та регулювальних функцій лісів та посилення негативних наслідків зміни клімату» – зазначив власкору IA ZIK Юрій Дербаль, інженер лісового господарства, експерт ГО «ФОРЗА».
    Одна з найбільших проблем Закарпаття – незаконна вирубка лісу. Торік закарпатська поліція зареєструвала понад 90 фактів незаконної рубки лісу: найбільше (20) – у Рахівському та Тячівському (15) районах.
    Цьогоріч ситуація ще критичніша. Як зазначили власкору IA ZIK у прес-службі ГУ НП в Закарпатській області, за два місяці поточного року зареєстровано понад 30 звернень щодо незаконної вирубки дерев, з яких, зокрема, 6 на Міжгірщини і 5 на Рахівщини.
    На обласному рівні втручатися у питання вирубок лісів фактично неможливо, адже управління лісового господарства в Закарпатській області напряму підпорядковується Державному агентству лісового господарства.
    Аби бодай якимось чином вплинути на ситуацію, торік у серпні губернатор Закарпаття Геннадій Москаль підписав розпорядження про заборону вивезення кругляка за кордон.
    Згодом, 1 листопада 2015 року, заборона вивезення кругляка на експорт вступила в дію, згідно з рішенням Верховної Ради України.
    Але масштаби впливу таких заходів на ситуацію з вирубкою дерев у карпатських лісах оцінити поки що важко.
    Вікторія Жуйко
    ЧИТАЙТЕ також: На Закарпатті шукають незаконні вирубки лісів! (ВІДЕО)

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору