ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Угорські вчителі готуються до масштабної демонстрації протесту проти "освітніх реформ" Орбана (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    89 переглядів
    Профспілки угорських педагогів готуються провести велику демонстрацію протесту

    13 лютого 2016 року профспілки угорських педагогів готуються провести велику демонстрацію протесту проти так званих "освітніх реформ", запроваджених урядом Віктора Орбана за останні чотири роки.

    Планується, що окрім Будапешту до них приєднаються вчителі багатьох міст Угорщини. Основна мета - підштовхнути владу до виконання вимог освітян щодо поліпшення умов праці та скасування централізованої системи освіти.

    Викладачі підготували петицію з докладним описом змін, які вони хочуть бачити в системі освіти Угорщини. Серед вимог - зміни у навчальній програмі, зменшення навантаження на студентів та школярів, розподіл державного та відомчого контролю, надання урядом реальних витрат на модернізацію системи освіти. Також угорські вчителі вимагають повернутися до максимальної кількості уроків на тиждень (22), а за перевищення отримувати понаднормові.

    Попереджувальна демонстрація вже відбулася ввечері у середу, 3 лютого, у багатьох містах країни. Зокрема тисячі вчителів вийшли на вулиці з плакатами та великими свічками у руках.

    Розпочався рух боротьби за права педагогів та учнів з відкритого листа, який написав та надіслав уряду педагогічний колектив гімназії Отто Германа у Мішкольці ще у листопаді минулого року. Підтримали його також учні, так і їхні батьки - загалом близько 30 000 чоловік.

    У зверненні йдеться, що "майбутнє країни у країній небезпеці", адже нинішня система освіта не дає реальних знань, а лише щороку збільшує навантаження на педагогів та школярів і студентів.

    Другий відкритий лист на ім'я прем'єр-міністра Віктора Орбана і міністра освіти Золтана Балога був надісланий у січні 2016 року.

    Викладачі та студенти, які взяли участь у демонстрації вважають, що існують серйозні проблеми у освіті. Батьки скаржаться, що їхні діти змушені проводити надто багато часу в школі.

    "Я щодня у школі з 7.30 до 16.00", - розповідає Дора, яка прийшла на демонстрацію разом зі своїм дідусем. Вона не розуміє, наприклад, чому вона повинна знати про історію Месопотамії більше, ніж про події ХХ століття, які справді цікавлять її. Дітям також не дозволяють виконувати домашнє завдання у читальному залі бібліотеки, а лише в класах.

    Студенти скаржаться, що вони у обов'язковому порядку вивчають абсолютно зайві речі, а нові підручники повні помилок.

    "Я вчилася в епоху Ракоші, і клянуся, що тоді викладання у школах було кращим", - каже одна з бабусь школярки.

    За словами президента профспілки угорських вчителів (PSZ) Іштванне Галло, люди готові до масштабного страйку.

    У Будапешті демонстрація відбудеться у суботу 13 лютого біля будівлі угорського парламенту на площі Кошута. Сюди мають намір приїхати педагоги з усієї Угорщини, аби відстояти свої права та права учнів. У області Саболч-Сатмар-Берег центром протесту буде Мішкольц - на фото мітинг від 3 лютого.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору