ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Москаль: бажаючих мене вбити так багато, що "Правий сектор" може не встигнути

    28 березня 2024 четвер
    76 переглядів
    В багатьох областях, коли чують словосполучення"Правий сектор"-начинається понос

    Через бійку зі стріляниною на курорті Драгобрат за участі бійців "Правого сектора" у січні Закарпаття знову з’явилося у новинних стрічках всіх українських ЗМІ. Москаль відповів на ряд запитань.

    - Чомусь у нас в багатьох областях, коли чують словосполучення "Правий сектор" - у всіх, починаючи від влади і закінчуючи міліцією, починається понос. Вони нічого не реєструють, вони нічого не бачили, нічого не чули. Людей просто відправляють. Те все, що ми зібрали щодо злочинів фігурантів подій на Драгобраті, довелося шукати через свої зв’язки.

    Зараз ГПУ зреагувала, нічого не можу тут сказати. Але закон такий. Вони зараз направили в кожну область процесуальних керівників, прокурорів – і ті вивчають.

    До нашої справи претензій нема. Наші прокурори доопрацюють певні технічні моменти – і у нас цю справу забирають. І це добре. Не вистачало ще тут, на кордоні з ЄС влаштувати судилище десь на півроку – і все. І ми можемо навіть не мріяти про якийсь вступ до Євросоюзу.

    От сьогодні пишуть про якісь електронні декларування картин, годинників, шкарпеток, трусів… Це вимога ЄС показувати доходи і видатки чиновників. А основна перешкода буде ось в цьому. Згадаєте мої слова, коли нас не приймуть до ЄС. Бо там такого нема. Не бігають там озброєні люди в мирній області. Хай або йдуть служити в ЗСУ, де є хоч якийсь контроль, або в Нацгвардію, в МВС, в СБУ – куди хотять. Сьогодні є маса збройних формувань, які передбачені законодавством України. Але не може сьогодні аби хто начепити на себе зброю і виконувати якісь функції.

    Як я маю це пояснювати сусідам? А вони запитують, що в нас таке твориться в Україні! Як пояснити європейцям те, чому я навіть для себе не можу знайти пояснення? Україна боїться "Правого сектора"? Держава їх боїться? То так і скажіть. Ми сідаємо в літак і летимо звідси. І лишиться один "Правий сектор".

    - А й правда – що роблять озброєні люди на Закарпатті? Як ви для себе пояснюєте?

    - Я не знаю. Я крім як якоюсь спланованою з їх боку провокацією не можу це пояснити.

    Ну, добре. Є бійці різні. З різним рівнем освіти, з різним рівнем виховання і так далі. Але ж у них є командири. Вони розуміють (принаймні мали би розуміти), що є певні зони. "Правому сектору" тут не місце не тому, що я їх не хочу бачити. Я все це вже бачив в Луганській області. Мене чимось налякати вже неможливо. Але там ідуть військові дії. А тут що йде? Де тут війна? З ким? От кому вони тут оголосили війну?! Євросоюзу? Закарпаттю? Особисто мені?
    Україна боїться "Правого сектора"? Держава їх боїться? То так і скажіть. Ми сідаємо в літак і летимо звідси. І лишиться один "Правий сектор"

    - Вам же погрожували, так?

    - Ой… Мені навіть вчора дзвонили з Донецька вимушені переселенці, які живуть у Святогорській лаврі, розповідають, що в них там "Правий сектор" був, і коли зайшла про мене мова, вони й сказали: всьо, хай готується – ми його взірвемо, розстріляємо… А я кажу: господи!.. То швидше приїжджайте, бо бажаючих мене вбити, розстріляти так багато, що ви можете просто не встигнути… Вони чогось думають, що я на їх погрози реагую? На мою електронну пошту щодня приходять погрози – одна страшніша від іншої…

    - А чому до вас саме таке ставлення?

    - Тому що в решті областей ніхто їм слова не казав. А я так не зміг. Як би я виглядав, якби нічого не зробив?

    Я хочу сказати, що ні депутата-закарпатця жодного рівня на суді не було. Тут негативно до цього ставляться на всіх рівнях. Але один глава адміністрації робить все, щоб задокументувати злочин, другий бере їх на поруки … Держава має в себе розібратися. Бо ми тут самі не розберемося з цією проблемою.

    - Якщо повернутися до подій на Драгобраті... Скільки всіляких чуток, скільки різних версій. За вашою інформацією, що там відбулося? Це просто побутовий конфлікт?

    - Так. Побутовий конфлікт. І якби вони самі не роздули - воно б так і було.

    Що там відбулося? Понапивались. Чого було туди йти, щоб пити?..

    Друге – туди йдуть в горно-лижних костюмах і з лижами, а не в комуфляжі і зі зброєю.

    Пити треба менше! Якщо, як там кажуть, у них нездорова психіка – то хай лікуються, а не п’ють! З хворою психікою треба пити якісь транквілізатори чи психотропні речовини, а не горілку.

    Понапивалися - і потім почали бійку, стрілянину… А потім вже розтрубили, що це вони потрапили на збіговисько сепаратистів. Ну, а люди вийшли, туристи – а гірськолижним спортом явно хворі не займаються. То й скрутили їх. Ну і побуцкали трошки, бо вони ж там стріляли, пручалися…

    Тому не шукайте там якихось прихованих причин – їх там нема. Це просто наслідок безконтрольності і безкарності представників "Правого сектора". Вони таке витворяли по всій Україні – і їм це сходило з рук. От вони й вирішили, що вони в Україні головні – а всі решта їм по боку. Моє глибоке переконання – справжній патріот України за жодних обставин не образить українця, а тільки захистить.

    -Саме ви першим озвучили, що фігуранти подій на Драгобраті мають стосунок до викрадень і вимагання в Києві. Чи маєте факти, що представники "Правого сектору" щось подібне робили в Закарпатській області?

    - Ну, ці конкретно перший раз сюди прийшли. А ті, що були раніше, той "Правий сектор", який тут вільно ходив зі зброєю до 11 липня минулого року – то було задокументовано 34 епізоди. Вони всі зараз передані в ГПУ. Мова про діяння, які підпадають під дію Кримінального кодексу.
    Не шукайте в історії з Драгобратом якихось прихованих причин – їх там нема. Це просто наслідок безконтрольності і безкарності представників "Правого сектора". Вони таке витворяли по всій Україні – і їм це сходило з рук. От вони й вирішили, що вони в Україні головні – а всі решта їм по боку

    - Якийсь рух у цих справ є?

    - Нема ніякого… Той, Стойка, організатор всієї цієї мукачівської історії, відкрив зараз якийсь партизанський рух у Фейсбуці. От чесно – у людини, схоже, якісь психічні розлади. Веде зараз фейсбучно-партизанську війну з Новогродівки Красноармійського району Донецької області. Їх тут, на Закарпатті немає. Але немає й політичної волі їх затримати і притягнути до кримінальної відповідальності.

    Добре, хоч цих затримали. Але коли зараз відкриються решта фактів, коли справи щодо тих, кого відпустили, будуть об’єднані – даю гарантію на 100, ні, на 1000%, що нікого з них вже більше не знайдуть. Вони всі поїдуть туди, в зону АТО – і на тому буде все. А поїхати їх затримувати туди в Україні сміливців поки немає…

    - От ви кажете, що влада і правоохоронці з острахом дивляться на "Правий сектор"…

    - Ні, не з острахом – їх реально бояться!

    - Хай так. Але давайте подивимося на події останніх кількох місяців. Бояться чи не бояться, але членів "Правого сектору" затримують. І їхні прихильники небезпідставно закидають, що ось, мовляв, дивіться: патріотів кидають за грати, а злочинців-високопосадовців (починаючи з таких, як Єфремов – і закінчуючи нинішніми представниками влади) ніхто не чіпає…

    - Почекайте! Я Єфремова і інших на Закарпатті не бачив, щоб вони когось грабували тут, хуліганили, стріляли і тому подібне!

    Кожен має відповідати за свої діяння. Патріот – це той, хто бореться з агресором. А той, хто бореться з власним українським народом – це бандит. І те, що цю просту істину деяким українцям в голову не вкладеш – не моя проблема. Я й не збираюсь цього робити. Я не політпрацівник. Я не входжу до жодної політичної партії. То чого я маю їх перевиховувати?

    Патріот на сході України має бути. Тут, на Закарпатті, військових дій немає. В інших областях України війни немає. З ким боротись? З простими людьми?

    От прийшли ті "правосєки" в товариство "Знання" в Києві. Чого? Як так – пограбувати всіх тих студентів, позабирати в них особисті речі, а одного взагалі викрасти і вимагати за нього викуп? Це патріоти? Якщо для симпатиків "Правого сектора" такі люди – патріоти, то, мені здається, їм треба до психіатра звернутися чимшвидше. А не коментарі в соцмережах строчити.

    - Ну, добре. Тих, хто скоїв злочини, треба затримувати, судити – і нехай відбувають заслужене покарання. Але ж рано чи пізно нам доведеться вирішувати проблему існування нелегальних збройних формувань в Україні. Як, на вашу думку, слід її вирішувати?

    - Привести їхню діяльність у відповідність до Конституції України. Конституція України повинна мати найвищу силу. А сьогодні найвищу силу має "Правий сектор", а не Конституція.

    - А от вони не хочуть "приводитись у відповідність"…

    - Не хочуть? Значить держава має мати політичну волю - і заставити! Бо рано чи пізно це стане основним каменем спотикання. Саме це, а не електронне декларування трусів (вибачте на слові), картин, годинників і так далі. Подивіться, що пишуть польські, угорські, чеські, словацькі, румунські ЗМІ. Саме це вони нам закидають. Те, що держава стає трошки, вибачте, імпотентом!
    Читайте також: Геннадій Москаль: Що хорошого зараз відбувається на Закарпатті

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору