ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Природний газ в оселях закарпатців відповідає стандартам якості

    19 квітня 2024 п'ятниця
    80 переглядів
    и можливо розбавити газ або змінити його склад?

    Результати позачергового відбору проб природного газу на газорозподільних станціях «Ужгород» та «Мукачево», який ініціювало ПАТ «Закарпатгаз», засвідчили: за своїми фізико-хімічними параметрами природний газ, що постачається в оселі закарпатців, відповідає вимогам стандартів якості.

    21 січня поточного року ПАТ «Закарпатгаз» провело позачерговий відбір проб газу для визначення його компонентного складу та фізико-хімічних показників. Для підтвердження висновків та порівняння результатів газовики Закарпаття залучили фахівців хіміко-аналітичної лабораторії ПАТ «Івано-Франківськгаз». Таким чином одночасно було проведено відбір блакитного палива для проведення необхідних аналізів у двох вимірювальних лабораторіях: Закарпатського ЛВУМГ «Прикарпаттрансгаз» та ПАТ «Івано-Франківськгаз».
    Відбір проб для аналізу проведено на газорозподільних станціях «Ужгород» та «Мукачево», які розташовані на межі магістрального та розподільного газопроводів.
    «На газорозподільній станції газ потрапляє з магістрального газопроводу до розподільного. Тут понижують його тиск та одоризують – тобто додають компонент, який надає газу специфічного запаху, - пояснює начальник служби контролю та організації обліку газу-головний метролог ПАТ «Закарпатгаз» Тарас Бойчин. - Потім, вже розподільними газопроводами, блакитне паливо прямує до газорозподільних пунктів, де його тиск понижується до побутового рівня (низький тиск), очищується через фільтри і лише після цього потрапляє в оселі закарпатців. Як ви бачите на всьому шляху немає жодних потужностей та станцій, на яких можна було б здійснювати якісь маніпуляції з газом».

    Чи можливо розбавити газ або змінити його склад?

    «Ні. Це є неможливим з ряду об’єктивних причин. ПАТ «Закарпатгаз» є газорозподільною компанією, тобто, підприємство розподіляє газ, який отримує від «Укртрансгазу». У окремих «експертів» побутують такі думки, нібито газовики розбавляють природний газ інертним або повітрям. І це є цілковитою нісенітницею. Інертні гази надзвичайно дорогі, їх вартість у кілька разів перевищує вартість власне природного газу, а про повітря у газопроводі годі й говорити - газоповітряна суміш вибухонебезпечна, це відомо із шкільного курсу фізики» - коментує головний метролог Товариства Тарас Бойчин.
    У цілому якість газу - це відповідність його фізико-хімічних показників встановленим нормам. Окрім калорійності (теплотворності) природного газу, норми регулюють також граничний вміст його компонентів, домішок, а також інтенсивність запаху. Фізико-хімічні показники природного газу мають відповідати параметрам чинного міждержавного ГОСТу 5542-87 «Гази горючі природні для промислового та комунально-побутового призначення».
    Щодо калорійності природного газу, то чинними стандартами встановлено: теплота згоряння повинна бути не нижчою за 7600 ккал/куб.м. Цей показник природного газу на території Закарпатської області змінюється в межах 7900-8200 ккал/ куб. м., тобто є вищим, ніж передбачено нормою.
    Єдиним винятком є смт. Солотвино, де використовується газ власного видобутку, якість якого не відповідає стандарту – відповідно і сплачують за нього споживачі за спеціально встановленим понженим коефіцієнтом.
    Фахівці хіміко-аналітичної лабораторії Закарпатського ЛВУМГ та представники газорозподільної організації проводять періодичний відбір газу для проведення аналізу. Зведені результати вимірювань ПАТ «Закарпатгаз» розміщує на власному веб-сайті кожні 10 днів та щомісячно публікує в газеті Закарпатської обласної ради та обласної державної адміністрації «Новини Закарпаття».

    Довідка:

    ПАТ «Закарпатгаз» - газорозподільна компанія, основним видом діяльності якої є транспортування природного газу розподільними газопроводами Закарпатської області.
    Клієнтами підприємства є 270,6 тисячі сімей Закарпатської області та 7,4 тисячі підприємств промисловості, установ і організацій. У числі найбільших підприємств-клієнтів ПАТ «Закарпатгаз» такі підприємства, як ТзОВ «Русинія», ТОВ «Інтерфіл», Ядзакі Україна, Ужгородський коньячний завод та інші.
    ПАТ «Закарпатгаз» є одним з найбільших роботодавців Закарпатської області. На сьогоднішній день на підприємстві працює понад 1,3 тисячі чоловік. Товариство входить до десятки найбільших платників податків регіону.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору