ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті презентували першу в Україні сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів

    19 квітня 2024 п'ятниця
    106 переглядів
    У Часлівцях мешканці можуть самі сконструювати сонячний колектор

    Першу на Закарпатті і в Україні сільську майстерню з виготовлення сонячних колекторів презентували у селі Часлівці Ужгородського району. Водночас запустили і перший сонячний мобільний колектор, виготовлений у цій майстерні.



    Це спільний проект Асоціації студентів-економістів Закарпаття, місцевої сільради, Агентства підтримки регіонального розвитку зі словацького міста Кошице за фінансової підтримки Європейського Союзу.


    У Часлівцях мешканці можуть самі сконструювати сонячний колектор, прийшовши до майстерні та отримавши консультацію спеціалістів. Уже виготовлено 18 пристроїв, які встановлять на адмінустановах та освітніх закладах. Ось що розповідає координатор проекту "САНРАЙЗ -- Стале використання природних ресурсів малими підприємствами" Леся Носенко: "Наша мета -- активізувати людей, широку громадськість, бізнес на використання та запровадження альтернативної енергії. Проект тривав три роки й у середині грудня завершився відкриттям майстерні з виготовлення сонячних колекторів. Ми реконструювали клуб, закупили необхідне обладнання та проводимо практичні тренінги з виготовлення сонячних колекторів. Запрошуємо учасників ознайомитися і спробувати власноруч їх змайструвати".


    А енергоаудитор Ярослав Пацарнюк допомагав дібрати ту технологію, за якою можна було б на місці виготовляти такі потрібні пристрої. "Часлівці розташовані у широтах, де сонячною енергією можна забезпечити потреби в теплі та електриці. Технологію ми спростили до такого рівня, щоб її можна застосовувати у сільських умовах, але перед тим закупили дороге обладнання, яке дає можливість перевіряти ККД сонячного колектора. Якщо вдень на квадратний метр припадає 7 кВт сонячної інсталяції, то власник колектора може мати 3 кВт корисної теплової енергії щодня", -- каже Ярослав Пацарнюк. І додає, що цей проект необхідно популяризувати у всій державі. Бо мати таку майстерню у селі, де люди самі можуть виготовляти сонячні колектори, -- річ вкрай потрібна.До речі, офіційна ціна сонячного колектора в Україні -- від 400 доларів. А якщо виготовити цей пристрій власноруч, то кошти витрачаються лише на матеріал. Закупивши його у будівельних магазинах, можна вкластися у 200 доларів. У цьому переконаний фахівець.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости