ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В оселі жительки Хуста - лимоновий рай!

    18 квітня 2024 четвер
    66 переглядів
    У 78-річної хустянки серед зими плодоносить цитрусовий сад.

    Здається, вже давно природа поринула у зимовий сон, а дерева залишатимуться «бездиханними» аж до весни. Але в Марії Попович із Хуста, незважаючи на те, що надворі січень, вдома саме починається сезон дозрівання урожаю і не будь-якого, а цитрусового…

    Лимоновий рай
    Літня жінка привітно запрошує в гості і показує свої зелені надбання. Кожне дерево акуратно висаджене в горщик, полите, доглянуте, чисте.
    -Квітами я захоплювалася все життя. Завжди мала багато кімнатних рослин. Справа в тому, що живу у квартирі і дозволити собі посадити справжнісінький сад не маю можливості. Утім син засклив балкон і багато насаджень я вирощую саме там. Інші є «розквартировуються» на підвіконнях у кімнатах. У приймальні у мене, скажімо, більше рослин, ніж меблів, – розповідає пані Марія.
    Якось, десять років тому, після перегляду телепередачі про цитрусові та їхню користь для організму, хустянка вирішила і сама «завестися» у деякі сорти кімнатних дерев.
    -Перше лимонне дерево купила мені дочка в Києві. Потім ще два – привезла з Угорщини. Кілька апельсинів онуки замовили через Інтернет, утім майже всі вони, на жаль, через деякий час висохли. Не розумію, чим їх поливали попередні власники і як за ними доглядали. Я дуже засмутилася, тож незабаром зять привіз мені зі Львова цілих десять лимонів. Саме п’ять із них і зацвіли та почали плодоносити першими, – запевняє господиня.
    Наразі у квартирі Марії Попович – справжня оаза – більше сотні квітів, 38 лимонних та 11 апельсинових дерев. Однак це навіть не вся «флористична колекція» жінки, бо багато рослин вона роздарувала друзям та знайомим.
    «Попрацювати» бджілкою корисно для здоров’я
    Весела садівниця охоче розповідає, як навчилася розмножувати лимони, люб’язно ділиться тонкощами ремесла.
    – Можна висадити в ґрунт насінину. Проте саджанець ростиме дуже довго і урожаю дочекатись важко. Перші плоди з’являться не раніше, ніж через 10 років і більшість із них будуть скоріше декоративними, ніж їстівними. До речі, на молоде дерево обов’язково слід прищепити пагін лимона, який уже плодоносить. Інший спосіб – майже аналогічний, але більш швидкий і дієвий – висадити черешок, – запевняє пані Марія. – Якщо вже зовсім ліньки – то зараз у будь-якій квітковій крамниці можна придбати вже велике лимонне дерево, із якого вже за кілька місяців можна зібрати перший урожай. До речі, лимони плодоносять аж тричі на рік.
    Крім того, зі слів ґаздині, оскільки домашні лимони ростуть не на відкритому просторі, то їх потрібно самотужки запліднювати.
    -Я зриваю кілька квіток і струшую з них пилок на інші, тобто, виконую функції бджілки, – усміхається Марія Попович. – Між іншим, квіти потрібно і так проріджувати, аби лимони виросли більшими. Особливо, якщо дерево молоде, залишаю одну квітку з розрахунку на 6-7 листків. Важливо також, що коли лимон зацвіте, горщик, у якому він росте, не можна ні переставляти, ні навіть пересувати. На рослини має добре потрапляти світло, їх корисно сприскувати холодною водою.
    Садівництво – не бізнес, але дітям втіха
    Своє захоплення пані Марія вважає основним. Після того, як вийшла на пенсію, квітникарству віддає весь свій вільний час. А найбільше її «хазяйству» радіє малеча.
    -Ні фрукти, ні дерева я ніколи не продаю. Плодами, як правило, ласують онуки або діти знайомих, які навідуються до мене. Пригощаю також сусідських малят. Найбільше їм до снаги, правда, не лимони, а апельсини. Хочу ще спробувати вирощувати мандарини та банани, – ділиться думками сивочола ентузіастка.
    Відтак жінка показує цілу полицю зі спеціальною літературою, каже, що перечитала дуже багато книжок та журналів, перш ніж оволоділа «ботанічною» професією, оскільки все життя пропрацювала бухгалтером.
    -Я вже знаю «характер» кожного дерева. Прив’язуюсь до рослин, як до живих істот, – зауважує Марія Попович. – А ще – вони мої справжні цілителі. Адже, незважаючи на вже немолодий вік, почуваюся енергійною та сповненою сил, бо щодня їм органічну рослинну їжу, а лимони входять до основного раціону. Вчені, між іншим, довели, що цитрусові лікують кров, шлунок, шкіру, гепатит, гіпотонію, атеросклероз, простудні захворювання, ниркові недуги, зміцнюють імунітет, омолоджують організм.
    Слід зазначити, що пані Марія готує з плодів свого цитрусового саду різні настоянки, усілякі еліксири і в неї вдома завжди є «зелені» натуральні ліки на всі випадки життя. Тож у її маленькому «Едемі» ніби справді панує вічна весна і спиняється земний час…
    Марина АЛДОН

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору