ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Бійка "ПС" на Драгобраті: зброя з АТО використовується в будь-яких конфліктах

    19 квітня 2024 п'ятниця
    25 переглядів
    Озброєні люди сьогодні використовуються в будь-яких конфліктах.

    Головною причиною бійки на гірськолижному курорті в Закарпатті стала величезна кількість в країні зброї із зони АТО.

    Про це в ефірі радіостанції Голос Столиці заявив політичний експерт Валерій Гончарук. При цьому, на його думку, бійка у Драгобраті є більше побутовим злочином, ніж політичною провокацією.

    У неділю, 10 січня, в готелі «Хата магната» на гірськолижному курорті Драгобрат на Закарпатті було затримано п'ятьох бійців ДУК ПС, які побилися з охороною туристичного комплексу. За інформацією голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, п'яні бійці влаштували «розборки» з персоналом із застосуванням зброї. Кілька людей були побиті, після чого працівники турбази і туристи затримали всіх п'ятьох ініціаторів бійки. У «Правом секторі» заявили, що, ймовірно, бійців спровокували антиукраїнськими висловлюваннями. За даним фактом відкрито кримінальне провадження.

    Бійку в Драгобраті за участю бійців «Правого сектору» в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментував політичний експерт Агентства моделювання ситуацій Валерій Гончарук.

    Ви згодні з думкою Москаля про те, що чергова бійка на Закарпатті може бути провокацією з боку ПС?

    – Причин може бути дуже багато. Очевидно, що основною з них є те, що в країні зараз дуже багато зброї із зони АТО, звідти повертаються військовослужбовці. При цьому в будь-яких конфліктах, в тому числі і в економічних, зараз використовуються такі озброєні люди. Вони можуть бути «Правим сектором», вони можуть бути «УКРОПом», вони можуть бути з будь-якої організації. І все це призводить до зростання злочинності в Україні.

    Чому саме ПС опиняється в центрі подібних скандалів?

    – Ця політична партія схильна до радикальних дій. Ця політична сила сформувалася під час «Майдану», до цієї організації приєднувалися дуже різні люди, в тому числі і люди з кримінальним минулим. Зрозуміло, що і зброю можуть використовувати в різних конфліктах.

    А чому подібні конфлікти виникають в основному на Закарпатті?

    – Це прикордонна зона, не закриті питання контрабанди, різних нелегальних потоків. І, зрозуміло, що кримінальні структури намагаються «кришувати» всі ці речі. Потрібно розуміти, що коли формувався «Правий сектор», то, по суті, будь-хто міг прийти і сказати: я буду очолювати, наприклад, місцеву районну організацію. При цьому не доводиться говорити, що в ПС є якась політика центрального керівництва щодо подібних подій. Цей регіональний центр є вибухонебезпечним, проте незрозуміло, чому з попередніх подій в Мукачевому не були зроблені якісь організаційні висновки. Ми ж нічого не знаємо про долю бійців «Правого сектора», яких розшукувала тоді міліція. За словами Москаля, вони начебто загинули на Дніпропетровщині. Але офіційної позиції ми не маємо. І ясно, що поки не буде покарання за попередні злочини, такі події будуть повторюватися і повторюватися, при чому не тільки на Закарпатті.

    Хіба бійка у Драгобраті не є звичайним побутовим злочином?

    – Є спроби демонізувати політичну силу «Правий сектор». При цьому «Правий сектор» на сьогоднішній день – не парламентська партія, вони не брали участі у місцевих виборах, і тому вплив цієї партії значно перебільшено. Зрозуміло, що гіперболізувати цей конфлікт також не варто. Але ми говоримо про те, що якщо є зброя, то рано чи пізно вона почне стріляти. Це можуть бути будь-які збройні люди, не обов'язково бійці «Правого сектора». Ми можемо лише порадити правоохоронним органам виконувати свої обов'язки, незалежно від того, хто вчиняє злочин, член якої політичної партії. Якщо такі «розборки» не мають належної оцінки, то це проблема не стільки учасників конфліктів, скільки в цілому правоохоронних органів і судової системи. По суті, не було виразно завершено жодної резонансної справи.

    Потрібні публічні процеси?

    – Попередню справу теж треба довести до кінця. З іншого боку, не хотілося б, щоб «Правий сектор», Корбан або «УКРОП» залишалися крайніми. Не хотілося б упередженості від правосуддя. Зрозуміло, що якщо є злочин, то неминуче має настати покарання. І це покарання не повинно носити вибірковий характер.
    Раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці політолог Андрій Золотарьов заявив, що до розколу «Правого сектора» причетні як представники партії «УКРОП», так і центральна влада. На його думку, контролювати правий сегмент політичного спектру країни має намір бізнесмен Ігор Коломойський.
    У той же час, на думку політолога Миколи Спиридонова, дії ПС стали більш радикальними, тому Дмитру Ярошу набагато комфортніше засідати у ВР і «пиляти бюджет», ніж очолювати некеровану політсилу.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору