ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Височіє над містом на горі... один із найгарніших замків в Україні (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    91 переглядів
    Замок Паланок - три в одному!

    Мукачівський замок — один з найгарніших в Україні.

    Замок Паланок, що у Мукачевому Закарпатської області, — один з небагатьох українських замків, які добре збереглися до наших днів, а відповідно і один з найцікавіших для мандрівника. До того ж він має унікальну архітектуру, якої не побачиш ні на Закарпатті, ні в інших куточків нашої країни, і складається з трьох замків — верхнього, середнього і нижнього.

    Замок височіє над містом на горі.
    Паланок видно здалеку, адже він височіє над містом на вулканічній горі. Щоб піднятися до нього, доведеться подолати крутенький підйом, який йде по спіралі. Вздовж підйому місцеві продають сувеніри, вино, а в холодну погоду — ще й гарячий ароматний глінтвейн, який наливають із термосів.


    pa2.jpg


    pa3.jpg


    Паланок оточують товсті стіни, мури і бастіони.


    Повірте, замок вартий затрачених зусиль на підйом. Він нагородить вас дуже різною архітектурою, панорамним видом на місто, нагромадженням башточок, арочними вікнами, містичними лабіринтами із витонченими ліхтариками, затишними двориками, моторошними підземеллями... А ще — цікавими скульптурами, пізнавальним музеєм та легендами.


    pa4.jpg


    У внутрішньому дворику.


    Наполегливо раджу зарезервувати як мінімум півдня на огляд Паланку. Тим паче, що він користується великою популярністю серед туристів, і не лише наших, а й з інших країн (принаймні, я бувала тут кілька разів і кожного разу чула іноземні мови). Тому, щоб сфотографуватися біля якогось пам'ятника чи вікна, можливо, доведеться і чергу вистояти.


    Три в одному


    Назва замку походить від дубового частоколу (у цій місцевості він називається паланок), яким укріпляли рови навколо нього. Хоча частокіл не зберігся, назва добре закріпилася за твердинею.
    Паланок дуже відрізняється від інших українських замків, по суті це три замки в одному, кожен з яких збудований у свій час та у своєму стилі. Верхній замок найстаріший, його звели у XIV-XVI століттях (однак відомості про існування фортеці містяться вже в документах ХІ), середній і нижній збудували у XVIІ століттях. Після цього Паланок, оточений товстими стінами і глибокими ровами, захищений надійними бастіонами, став неприступною твердинею.
    Він і зараз справляє ефектне враження: усі ці стіни, галереї, дворики, башточки, підземелля... Здається, що тут можна заблукати і несподівано потрапити в іншу епоху.


    pa5.jpg


    pa6.jpg


    Лабіринти Мукачівського замку.


    Паланок називають унікальним зразком фортифікаційної архітектури Середньовіччя.


    pa7.jpg


    В будівництві фортеці застосували різні стилі.


    Зараз на території замку — історичний музей. У більшості кімнат і залів розмістилися різноманітні експозиції, відвідування більшості із них входить у вхідний квиток, за деякі потрібно заплатити окремо. Тут можна побачити традиційний закарпатський одяг, посуд, дізнатися, як влаштовувався місцевий побут у давнину, як виглядав інтер'єр кімнат і зовнішній вигляд осель. Можна відвідати виставку старовинних ікон чи писанок.


    pa8.jpg


    Одна із експозицій історичного музею.
    Шановані власники


    За часи свого існування Паланок змінив багато власників, серед яких були і угорські королі, і трансільванські князі, і австрійські імператори. Одним з перших ним володів подільський князь Федір Корятович, скульптура якого прикрашає внутрішнє подвір'я. З князем охоче фотографуються туристи, тримаючи його за палець, через що той став блискучим-блискучим.


    pa9.jpg


    pa10.jpg


    Вказівний палець князя Федора став блискучим від рук туристів.


    Але сфотографуватися з ним можна і інакше.
    Князь Федір суттєво укріпив та розбудував фортецю. Він вирубав у скелі 85-метровий колодязь, воду з якого використовували практично до кінця ХІХ століття.
    У Паланку шанують ще одних власників — княгиню Ілону Зріні хорватського походження та її сина трансільванського князя Ференца ІІ Ракоці. Перша протягом трьох років обороняла замок від величезної австрійської армії, але вимушена була здатися. Другий очолив визвольний рух угорського та інших народів проти панування австрійців, але також капітулював. Тим не менш, і мати, і син проявили неабияку мужність при захисті Паланку та свого народу, за що увічнені у скульптурі.


    pa11.jpg


    Пам'ятник Ілоні Зріні та її юному сину.


    Дослідивши кожен куточок замку, обов'язково відвідайте бастіони, з який Мукачеве видно, як на долоні. А далі відправляйтеся на екскурсію містом, адже там також є на що подивитися...


    pa12.jpg


    На бастіоні.
    Як дістатися



    Усі потяги, що їдуть до Ужгорода або Чопа, зупиняються у Мукачевому.
    Власним транспортом трасами Е50, Е471 через Тернопіль і Стрий.


    pa13.jpg


    Вид збоку.
    Будете у Мукачевому, з'їздіть також у Берегове, що розташовується у кількох кілометрах від українсько-угорського кордону, а тому має неповторний колорит.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору