ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Від ромів до «Айдару»: напади на журналістів почастішали!

    19 квітня 2024 п'ятниця
    47 переглядів
    Тижневий звіт ІМІ щодо порушення прав журналістів

    У період з 12 по 18 вересня 2015 року в Україні зафіксовано 7 випадків порушень в категорії «Фізична агресія», 3 випадки в категорії «Цензура. Доступ до інформації» та один випадок в категорії «Юридичний тиск».

    Емоційно напружена ситуація в країні провокує випадки агресії щодо працівників ЗМІ, особливо виділяються на цьому тлі південні області, де за минулий тиждень сталися напади на журналістів з боку бійців «Айдару», котрі не бажали фіксації їхньої участі в ДТП, як теж біля стихійного наметового містечка ромів під Одесою (останні прибули з Луганщини). Проте не вирізняються поважливим ставленням до журналістів і представники влади, забороняючи зйомку (Миколаїв), чи навіть відбиранням засобів зйомки (Запоріжжя). Агресію по відношенню до працівників ЗМІ проявляли також охоронці ТРЦ у Києві, а в Чернівцях та Миколаєві зафіксовано випадки цензури та юридичного тиску.

    Категорія «Фізична агресія»

    Суддя Центрального районного суду міста Миколаєва Наталя Черенкова у вівторок, 15 вересня, після закінчення судового засідання підійшла до журналістів і почала їм погрожувати. За словами журналістки інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Олени Мельникової, суддя стала вимагати, щоб її не фотографували в залі засідань.
    На трасі Миколаїв – Доманівка біля селища Кринички бійці батальону «Айдар» напали на журналіста та оператора інтернет-видання «Преступности.НЕТ», коли ті приїхали проводити фото та відеозйомку дорожньо-транспортної пригоди за участю військових. Журналісту видання Вадиму Богданову бійці нанесли декілька ударів в голову та тулуб.
    В Одесі знімальна група телеканалу “Первый городской” приїхала до наметового містечка, яке розбили представники ромської національності. Журналістка Ксенія  Барвіненко мала намір зняти сюжет про проблеми містечка та його мешканців, які прибули до Одеси з Луганської області. Але вже на підході до місця їх зустріли ”обстрілом” камінням та палками. А на оператора напали, та збили зовнішній мікрофон камери.
    Наступного дня в Одесі журналіст Костянтин Гречаний та оператор Олексій Прокопенко працювали над сюжетом для випуску новин про бездіяльність міліції та влади, коли на них напали жителі того ж наметового містечка. Тілесних ушкоджень журналісти не отримали, зазнала невеликих ушкоджень відеокамера - на ній було розбито бленду.
    У Запоріжжі співробітники СБУ відібрали фотоапарат у журналістки місцевого інтернет-сайту 061.ua Анни Абліцової під час спецоперації з затримання підозрюваного в отриманні хабаря. Про це повідомляє 061.ua. Як пише видання, співробітники сайту стали свідками затримання чоловіка, який виявився правоохоронцем та підозрюється у отриманні хабаря. Так, чоловіки в камуфляжі та масках відібрали телефон у співробітниці сайту, яка спробувала сфотографувати подію на телефон, і заламали їй руки.
    У Києві охоронці торгово-розважального центру “Ocean Plaza” перешкоджали знімальній групі телеканалу "24" під час зйомок сюжету про пожежу, яка сталася 6 вересня у ТРЦ. Про це йдеться у сюжеті каналу, опублікованому на сайті. Журналісти спробувала з’ясувати, чому в “Ocean Plaza” погано організували евакуацію людей, коли там сталося загоряння. Журналісти звернулися з запитом до керівництва ТРЦ з проханням пояснити дії своїх охоронців, які під час евакуації випускали відвідувачів з парковки центру у штатному режимі. Але пояснень, йдеться у сюжеті, так і не отримали.
    Журналісту та ведучому рубрики "Золотий Батон" передачі Lumpen Show на телеканалі НЛО TV Василю Крутчаку погрожувала повісткою в АТО екс-помічниця народного депутата А.Щербаня Лілія Питель. Про це Крутчак повідомив на своїй сторінці у Фейсбук.

    Категорія «Цензура. Доступ до публічної інформації»

    Начальник Управління МВС України в Миколаївській області Віталій Гончаров та його заступник Євген Ковтун приховують від журналіста інтернет-видання «Преступности.НЕТ» Андрія Лохматова інформацію щодо П.І.Б. людей, які займають ту чи іншу посаду в структурі управління МВС.
    0_1386-.jpg
    У Чернівцях журналіст порталу Букінфо та власкор УНІАН Володимир Звенигородський вже місяць не може отримати відповідь на свій запит до Департаменту екології та туризму Чернівецької ОДА. Ним було написано скаргу до уповноваженого з прав людини стосовно порушення його прав на доступ до публічної інформації.
    До Дніпропетровського міськвиборчкому не пропускали за посвідченням журналіста. У Дніпропетровській міській виборчій комісії відбувалося засідання, на яке спостерігачі мали намір потрапити. Проте на вході охоронець будівлі Дніпропетровської облради, в якій розташований виборчком, повідомив, що може пропустити, тільки якщо за ними спуститься хтось із членів виборчкому.

    Категорія «Юридичний тиск»

    У Чернівцях міліція прийшла до квартири керівника інформаційного порталу Букінфо Сергія Зарайського для проведення слідчих дій, огляду його комп'ютера. Журналісти та юристи прибули на підтримку колеги. Працівники міліції втекли.
    Для отримання додаткової інформації відвідайте www.imi.org.ua і www.freedomhouse.org/ukraine-media-watch.
    Даний звіт підготовлено в рамках проекту «Мережа медіа-спостерігачів», який виконує ІМІ за підтримки Freedom House та МЗС Норвегії.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору