ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Журналістів — жертв режимів і війни — вшанували в Ужгороді (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    73 переглядів
    Журналісти Закарпаття вшанувати пам’ять загиблих українських журналістів.

    Близько сорока працівників медіа-сфери Ужгорода, десятки співчутливих мешканців обласного центру прийшли надвечір 16 вересня на площу Театральну, щоб вшанувати пам’ять загиблих українських журналістів.

    Саме цього дня чотирнадцять років тому зник Георгій Гонгадзе, тіло якого після довгих пошуків було знайдено в лісі під Києвом. Замовників убивства журналіста, який дуже не подобався тодішньому президентові Леоніду Кучмі, досі не названо.
    За останні півтора року список жертв серед працівників ЗМІ в Україні значно розширився.
    Інститут масової інформації (ІМІ) навів статистику перешкоджання професійній діяльності журналістів. Зокрема, загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі – 2012-го (324 випадки). Упродовж 2014 року також сталося 63 напади на офіси редакцій, що майже у вісім (!) разів більше, ніж у 2013 році (8 випадків). Кількість випадків цензури у 2014 році вдвічі перевищила показник 2013 року (152 проти 62 у 2013-му). Минулого року у полоні побували 79 журналістів, загинуло – сім.
    За сім місяців 2015 року ІМІ зафіксував один випадок убивства журналіста, 30 – побиття та нападів на журналістів, 39 – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів та 9 випадків цензури.
    Про моральний обов’язок пам’ятати своїх колег, що загинули «за професію», говорив голова Ужгородської міської профспілки працівників мас-медіа Василь Бедзір. Журналісти запалювали свічки на честь колег, що поклали голови, захищаючи честь своєї професії. Вітер, що розігрався над Ужем, постійно задував їх, проте, спалахуючи ще і ще раз, вогники свічок нагадували про сум за загиблих.
    … Присутні на площі схилили голови в хвилині мовчання. Молебень за загиблими журналістами здійснив священик Ужгородського Хрестовоздвиженського кафедрального собору отець Владислав.
    Учасники акції підтримали пропозицію медіа-профспілки надіслати листи до вищого керівництва країни з вимогами прискорити розслідування всіх злочинів, скоєних проти журналістів, і покарати винних. Колективні листи з підписами будуть спрямовані Президентові України, Міністрові внутрішніх справ і Генеральному прокуророві.
    … Подія в Ужгороді відбувалася синхронно з тими, що відбувалися в інших містах України з ініціативи Незалежної медіа-профспілки України. Цього дня вийшли на площі мас-медійники в Харкові, Запоріжжі, Івано-Франківську, Чернівцях, Львові, Луцьку та інших містах. У Києві в ті ж хвилини відбувалася траурна хода представників професії до майдану Незалежності, яку завершив мітинг з нагоди Дня пам’яті.
    Іван ЦІРИК
    Фото Тетяни БУШКО

    0_1107-1.jpg
    0_1107-2.jpg
    0_1107-3.jpg
    0_1107-4.jpg

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору