ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Подорож Закарпаттям. Мукачівський замок

    28 березня 2024 четвер
    163 переглядів
    Замок Ілони Зріні в Мукачево (Закарпаття).

    У південно-західній частині Мукачева стоїть овіяний легендами і бойовою славою Мукачівський замок, одна з найцінніших пам'яток Закарпаття ХІV-ХVІІ століть.

    Замок розташований на горі вулканічного походження висотою 68 м і займає площу 13 930 кв. м.
    Свою назву - «Паланок» - замок бере від так званого паланку – дубового частоколу, яким були укріплені рови навколо замку у ХVІІ ст.
    Розташований замок на трьох терасах і складається з трьох частин. Найстаріший Верхній замок XIV-XVI ст. знаходиться на вершині гори, Середній XVII ст. - на терасі на 6 м нижче і Нижній замок теж XVII ст. - ще на 10м нижче від Середнього. На початку XVIII ст. на четвертій терасі ще на 10 м нижче була збудована вежа для охорони воріт, а також дорога до замку по західному схилу гори. Ця дорога збереглася до наших днів, а вежа була зруйнована ще на початку XX ст., залишився тільки її фундамент.
    Кожна частина замку оточена мурами 3-3,5 м завтовшки. У південній частині двору Верхнього замку є колодязь глибиною 85 м, яким користувалися до кінця ХІХ ст. Існує легенда, що з дна колодязя веде підземний хід до берега Латориці.

    Точної дати заснування замку немає, але в документах, які датуються XI століттям, він уже згадується. На той час то була одна вежа – донжон, яка височила на горі. Належав замок угорським королям династії Арпадів, потім – династії Анжу.

    З 1396 до 1414 року замком володів подільський князь Федір Корятович, який отримав ці землі від короля Жигмонта. Він значно розбудовує і укріплює замок, перетворює його на свою резиденцію. В цей же час у скелястій горі був вирубаний вже згадуваний 85-метровий колодязь. Протягом ХV-ХVІ століть замок знаходився в руках багатьох володарів, які проводять його розбудову й укріплення. В цей час в оборонній системі замку було 14 веж, а у верхній частині знаходився великий палац.

    У 1633 р. Мукачівській замок придбав Трансільванський князь Дьєрдь І Ракоці з правом успадкування. Князі династії Ракоці перетворили замок на столицю свого князівства і володіли ним до 1711 року.

    Після смерті Дьєрдя І Ракоці в 1648 р. його дружина Жужанна Лорантфі продовжує реконструкцію замку і споруджує ще дві тераси - Середню і Нижню, а також зовнішнє оборонне кільце із ровами і частоколом-паланком. У 1649 р. у замку побували посланці гетьмана Богдана Хмельницького, які вели переговори з Дьєрдем ІІ Ракоці про спільні дії проти Польщі.

    У 1680 році замок перейшов у спадок до вдови князя Ференца І Ракоці хорватки Ілони Зріні. Із часом вона вийшла заміж за графа Імре Текелі, який провадив антиавстрійську політику. Коли графа Текелі ув’язнили, Габсбурги вирішили повністю взяти під свій контроль Трансильванію. З 1685 до 1688 року замок переживає одну з найбільших облог, яку здійснили війська Габсбургів. Керувала обороною замку Ілона Зріні. Турецький султан за мужність, проявлену при обороні замку, нагородив трансильванську княгиню спеціальною грамотою – атмане. Це єдиний в історії Туреччини випадок нагородження жінки. Однак зрада підлеглих змусила княгиню капітулювати. Ілону насильно постригли в черниці і заточили до монастиря, а згодом надали можливість виїхати до Туреччини до свого чоловіка Імре Текелі.
    Після захоплення замку австрійці його реконструювали, що зробило його найсильнішою фортецею на сході Австрійської імперії.
    З 1703 до 1711 року Мукачеве стає центром військового повстання, яке увійшло в історію під назвою «війни куруців». Куруцами називали тоді всіх, хто був незадоволений австрійською монархією Габсбургів і її політикою (прихильників імперії називали лабанцями). Це було унікальне явище, бо простим повсталим народом керував сам трансільванський князь Ференц ІІ Ракоці – син Ілони Зріні.
    Після поразки визвольної війни замок поступово втрачає своє стратегічне значення. У 1782 році тут відкривається політична в’язниця Австрійської монархії, в якій протягом більше ніж 100 років перебувало понад 20 тисяч в’язнів. У липні 1847 року замок-в’язницю відвідав видатний угорський поет Шандор Петефі. У 1896 р. в’язниця в замку була ліквідована. Замок поступово приходив у занепад та руйнувався.
    У період Чехословацької республіки (1919-1938) у замку були розташовані військові частини. Під час Другої світової війни замок займають угорські війська. Після визволення в 1944 р. та приєднання Закарпаття до СРСР у замку знаходилось профтехучилище. Нині в Мукачівському замку розміщений історичний музей.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору