ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Ужгородське сімейство з 2-ма школярами до 1 вересня витратить мінімум 5 тисяч гривень

    19 квітня 2024 п'ятниця
    83 переглядів
    Ужгород. «Дорогі» наші діти...

    1 вересня зовсім скоро. І в багатьох закарпатських батьків, лише від однієї думки про новий навчальний рік голова йде обертом, адже потрібно витратити чималі гроші, щоб одягнути дитину в школу.

    Нині мати у родині школяра майже розкіш. Приладдя й так дорожчало щороку, однак у 2015-му стрибок цін просто рекордний. Свого піку він сягнув саме у серпні. Шкільна форма, взуття, ранець, зошити, атласи й контурні карти, щоденники та альбоми для малювання, пенали, ручки, олівці… Усе виросло у ціні, а от доходи населення стабільно низькі. Такий дисбаланс змушує турботливих батьків задуматись, з чим 1 вересня відправлять своє чадо до школи. Аби укомплектували ранець школярика, потрібно не менше 2 тисяч гривень. А в кого у родині не один, а двоє чи троє школярів???
    Ужгородка Оксана цьогоріч відправляє до школи двох дітей – має першокласника Сашка та дев’ятикласницю Мар’янку. Каже, довелося добре побігати, щоб знайти все потрібне: і щоб хорошої якості, і за доступну ціну. І тато, і мама працюють на державній службі, тож доходи, як розумієте, не особливо дозволяють «розгулятися». Однак Оксана вже підрахувала: щоб зібрати дітей до школи, доведеться спустошити сімейний бюджет не менше, ніж на 5000 гривень.
    - «Підготовка» першокласника розпочалася ще у травні, - розповідає Оксана. – Після того, як нас прийняли до школи, адміністрація зібрала батьківські збори, які закінчилися збором «добровільних» внесків. 650 гривень - як не було. Кажуть, це ще «по-божеськи», бо у деяких ужгородських школах внески для батьків першокласників сягали і 5000 гривень.
    Якщо говорити про власне придбання необхідного для дитини, то за ранець ми віддали 450 гривень. Для цього обійшли мало не все місто: ціни на якісні рюкзаки з ортопедичною спинкою «кусаються» не по-дитячому.
    Зошити «потягнули» на 100 гривень, ще 250 здали класному керівнику на прописи. Ручки, олівці та пенал – 40 гривень, щоденник - 20. Придбали піджак шкільний – 150 гривень, штани – 200 гривень, сорочку – 160 гривень. За змінне взуття віддали 140 гривень. Залишилося нам купити багато чого: взуття на кожен день, хоча б дві пари, а це ще 500-700 гривень, кросівки на фізкультуру та спортивний костюм – як мінімум 500 гривень. Оскільки у школі певні вимоги до зовнішнього вигляду школяра, то доведеться придбати кілька однакових змінних сорочок та кофтинок, як мінімум 120-140 гривень за одну річ.
    Донька до школи майже не готова, самі розумієте – першокласник у нас у центрі уваги (сміється – ред.). Купили Мар’янці наразі лише рюкзак – 500 гривень, за зошити на перший час віддали 180 гривень, далі доведеться докуповувати, атласи і контурні карти для 9 класу – 60 гривень, кросівки – 300 гривень.
    Не придбали ще нічого з одягу, а це буде солідна стаття витрат. Дитина виросла, оновлювати доведеться майже весь гардероб: взуття, спідниці, штани, блузки, сорочки, спортивний костюм тощо. І ще зауважте – канцтовари ми купували на оптових складах, якби довелося все брати у магазинах - варість зошитів та інших дрібниць була б вищою десь відсотків на 20-30.
    Безперечно, ціни, озвучені нами у статті, середні. Можна знайти шкільні товари дешевші або навпаки – дорожчі. Та, погодьтеся, найголовніше, щоб дитина пішла до школи радісна та щаслива, з гарним ранцем, у зручному і якісному одязі та взутті. Отже, батьки, вдалих вам покупок!

    Поради батькам від психологів:

    – Аби не накупити зайвого, потрібно ще дома визначитись, за чим ви йдете і бажано скласти список необхідного, – стверджують фахівці. – Основні товари варто купувати разом з дитиною, адже саме вона користуватиметься ними протягом року. При цьому варто таки враховувати смаки дітей, бо вони часто пов’язані з улюбленими мультиками чи казковими героями. Це має допомогти дитині у навчанні.
    Не варто купувати канцелярське приладдя для найменших школярів у формі іграшок, додають психологи. Бо дітям і так важко на початку адаптуватися до школи, а тут ще й така спокуса. Малеча скоріше буде ними гратися, а не використовувати за призначенням.
    Найкраще, щоб не накупити зайвого чи про щось забути, звернутися до вчителя вашої дитини. Ймовірніше, педагог допоможе скласти список потрібного. А що вже ви купите дитині до школи – залежить від вашого смаку та гаманця.

    Поради педагогів:

    Педагоги рекомендують не економити на зошитах, оскільки погана якість паперу може погано позначитися на зорі школяра. Головна вимога: папір має бути матовим, кольору топленого молока, а клітини і лінії чіткими. Що стосується питання, купувати зошити з яскравими або простими обкладинками, то, на відміну від психологів, вчителі вважають, що барвисті картинки можуть відволікати увагу дитини від навчання.

    Цікаво знати:

    Наповнений портфель не має бути важчим від 10 відсотків маси тіла дитини. Згідно із санітарними нормами учнівська сумка має важити: 1-3 класи – 1,5-2 кг; 4-5 класи – 2-2,5 кг; 6-7 класи – 3 - 3,7 кг; 8-11 класи – 4-4,5 кг.
    Лідія Вербицька

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору