ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

31 травня українці у ІХ районі Будапешта відсвяткували Зелену неділю, або День Святої Трійці

    18 квітня 2024 четвер
    79 переглядів
    Музики Закарпатського народного хору і танцювальний колектив «Кольори Карпат»

    Розпочалося свято літургією у болгарській церкві. Службу Божу правив греко-католицький священик Дам’ян Габорій у супроводі добре знаного в Угорщині та за її межами хору Святого Єфрема.

    Отець Дам’ян наголосив у своїй проповіді до численних українських вірян з багатьох куточків Угорщини і навіть України, що велич і суть цього християнського празника, що є одним із головних у церкві Ісуса Христа, полягає в тому, що на п’ятдесятий день після смерті Спасителя на його апостолів зійшов Святий Дух у вигляді вогненних язиків. Саме з цього моменту, як стверджують богослови та ієрархи нашої віри, починається історія створення святої вселенської апостольської церкви.

    Плоди Святого Духа віруюча людина відчуває як мир, любов, радість, довготерпіння, віру, тихість, здержуваність, доброту, нагадав присутнім відомі християнські істини священик. Саме Святий Дух у житті християн допомагає їм, зцілює, освітлює, оберігає від зла, гріхів і спокус, перемінює, захищає, робить їх правдивими свідками Христової віри, надихає до сміливих і добрих вчинків, очищує і зміцнює у різних випробовуваннях. За словами Дам’яна Габорія, сьогодні ці дари Святого Духа сходять на кожного християнина. «Якщо нам бракує таких плодів святого Духа, як мир, спокій, мужність, терпеливість, звертаймося до Єдиного Бога з молитвами, щоб вони зійшли на нас», - порадив панотець.

    Після Божої Служби із просторої та ошатної церкви угорських болгар на вул. Ваґоугід, 15 зібрання українців з родинами і друзями попрямувало до будинку культури Ференцвароша на вул. Галлер, 27. Дівчата і жінки залюбки плели віночки і робили букети із принесених квітів та зелених гілок і колосків пшениці. Відтак отець Дам’ян окропив їх свяченою водою.

    А веселили українців у Зелену неділю під гучні оплески гостей троїсті музики Закарпатського народного хору і танцювальний молодіжний колектив «Кольори Карпат» з Ужгорода, яких представила публіці речник української меншини в парламенті Угорщини Ярослава Хортяні.

    Також гаряче аплодували глядачі і маленьким артистам із Недільної школи. Всі вони виявилися дуже дотепними, талановитими і старанними, співаючи пісеньки, танцюючи та декламуючи віршики про Зелені свята. Вчительки Вікторія Бернат, Марія Втерковська та інші прищеплюють дітлахам із змішаних українсько-угорських родин любов до українських народних традицій уже змалку.

    Опісля Ярослава Хортяні разом із головою ДОСУУ Юрком Кравченком висловили подяку голові національного самоврядування українців ІХ району столиці Ніколеті Хортяні, членам самоврядування Яні Ваш та Олені Радуй за організацію чудового заходу зі святкування Дня Святої Трійці та привітали їх із вагомим культурницьким деб’ютом.

    І справді, гості поміж собою називали захід дуже вдалим. Попри те, що зранку погода видалася хмарною, а вночі навіть ішов дощ, по обіді засяяло сонечко, ця недільна днина була теплою і погожою. Добре себе почували в товаристві на скромному прийнятті як дорослі, так і малеча. Що й казати, починаючи з 1999 року, якось по-особливому люблять угорські українці святкувати Зелені свята, і за це їм зазвичай воздається щедрими дарами Святого Духа.

    ФОТОРЕПОРТАЖ ПОДІЇ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости