ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатська вурда як бренд (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    82 переглядів
    ОСГ «Баранове» проводить для туристів знайомство з виробництвом сиру

    Скуштувати свіжих молочних продуктів чи страв місцевої етнокухні просто на фермі поблизу Хуста закликав невеличкий рекламний банер над дорогою. Іза — величеньке закарпатське село, відоме насамперед майстрами лозоплетіння. Яких тільки кошиків, стільчиків, столиків та скриньок iз лози ви не набачите, проїжджаючи довжелезною центральною вулицею! Ледь не біля кожного двору — свій магазин-склад вишуканих золотавих меблів та сувенірів ручної роботи.

    Ферма з дегустацією схована трохи осторонь, за складським корпусом iз місцевою «мінералкою» для оптовиків.

    Охайний магазин-ресторанчик — на вході до фермерського господарства, як візитка. Перш ніж щось купити, вся сім’я може скористатися дегустаційними порціями й обрати, що кому до смаку.

    «Тиса» для ласунки

    Окрім природної цікавості, заїхати сюди примушували ще й обставини: дітям прописали сувору дієту, підібрати продукти для якої виявилося не так просто. Звісно ж, шоколадці чи тортику тричі на день вони б більше раділи, ніж порціям різноманітної кисломолочки, що провокувала кислі фізіономії.

    На диво, перша ж дегустація місцевого м’якого сиру «Тиса» завершилася омріяним: «Мамо, купи мені такого сиру!» Ще більше захоплення викликала порція традиційної вурди. І навіть ковток тутешнього кефіру не стер задоволену усмішку з личка перебірливої в харчах Даринки.

    ферма «Баранове», налічує близько 300 овечок та 80 кіз
    Виявилося, що більшість молочних продуктів у березні — не з овечого та козиного молока, на виробництві якого спеціалізується особисте селянське господарство «Баранове», а з коров’ячого.

    «Овечки у нас поки що підгодовують приплід, — пояснює технолог Зінаїда Синчина. — Тим часом ми працюємо з коров’ячим молоком від нашого перевіреного партнера з Читфелви Болехівського району. Там також чудова ферма, обладнана сучасною технологічною системою, молоко чистесеньке і якісне. А ми зі свого боку використовуємо для закваски тільки натуральний сичужний фермент, — ніяких штучних емульгаторів чи стабілізаторів. Але через кілька днів запустимо у виробництво й овече молоко, розширимо сезонний асортимент»

    Зінаїду Яківну господарі ізівської ферми знайшли у Мукачевому. Навіть на вихованому в повазі до традицій Закарпатті відшукати сьогодні спеціаліста, який би налагодив фахову переробку овечого молока, — проблема. Втім підприємливість сімейства Лепеїв, які ризикнули підняти з руїн місцеву молочно-товарну ферму на сучасному рівні, виправдала себе швидко. Синчина не лише допомогла грамотно вибудувати переробку овечого та козиного молока. Вона ще й розробила технічні умови для принципово нових в Україні продуктів — овечого масла та овечого кефіру. Таким чином фермерське господарство в Ізі стало «батьком» запатентованого ексклюзивного продукту. Ще й продукту надзвичайно смачного, як підтвердили незалежні експерти-діти.

    Надія — на полонину «Грунь»

    Ще років тридцять тому в Ізі, як і в більшості закарпатських сіл, усі родини утримували по 10—15 голів овець. За свідченням місцевих старожилів, на Юріїв день, 6 травня, громадську отару дружно випроваджували на полонини під керівництвом ватага-вівчара. Там, на гірських пасовищах, і виготовляли традиційну для цієі місцевості бринзу та вурду. Бо поверталася отара додому не раніше листопада.

    Сьогодні єдине овече господарство в околиці, ферма «Баранове», налічує близько 300 овечок та 80 кіз. І пасуться вони на єдиній ближній полонині Ґрунь за два кілометри від села. Пастухи за графіком приганяють отару на ферму, бо доять овечок та кіз тільки у обладнаних фермерських кошарах. Свіжа молочна продукція виготовляється і продається, можна сказати, з конвеєра. Тверді сири дозрівають не менше трьох місяців у спеціально обладнаних приміщеннях зі стабільною вологістю та температурою.

    Продукція власного виробництва з овечого, козиного та коров’ячого молока у сезон досягає 15 видів. Виготовляють ще й чотири різновиди ковбас. Нам найбільше припала до смаку сиров’ялена, у якій вісімдесят відсотків баранини.

    Приватна сироварня на базі вівцеферми ОСГ «Баранове» проводить для туристів знайомство з виробництвом сиру в «мануфактурному» вигляді.

    Перші чотири роки, доки господарство піднiмалося з нуля, за словами його власника Юрія Лепея, було надзвичайно важко. Однак заняття вівчарством припало всій родині до душі. Лепеї пішли шляхом модернізації переробки овечого та козиного молока, і сьогодні тут використовують у роботі італійське обладнання для малих підприємств. «Баранове» вийшло на абсолютно новий якісний рівень. Деякі з виробів унікальні, адже виготовляються за особливою рецептурою, якої немає в жодній сироварні України: кефір з овечого молока, овече масло, питне молоко, сир твердий «Ґрунь» та м’який «Ріка», вурда, бринза...

    Юрій Лепей називає господарство маленькою родинною фермою. Але господарство «Баранове» не лише забезпечує закарпатців смачними й унікальними продуктами, а й максимально зберігає традиції закарпатського сироробства. Сьогодні приготовані тут унікальні делікатеси можна покуштувати і придбати не тільки у самих господарів, а й у супермаркетах «Барва» в Мукачевому.

    Інна ТЕСЛЕНКО

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору