ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Делегація з Румунії "наводила мости" на Тячівщині (ФОТО)

    29 березня 2024 п'ятниця
    69 переглядів
    Румунська делегація відвідала Закарпаття.

    Днями румунська делегація на чолі з державним секретарем департаменту зв'язків з румунами за кордоном (DPRRP) Міністерства закордонних справ Румунії Себастьяном Хоткa побувала в селищі Солотвино Тячівського району. Поважного гостя супроводжували голова ради повіту Мараморош Румунія Замфір Чічеу та Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован.

    З української сторони участь у зустрічі взяли заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Михайло Рівіс, т.в.о. голови Тячівської райдержадміністрації Василь Йовдій та голова Солотвиньскої селищної ради Юрій Ухаль.

    В рамках зустрічі присутні обговорили основні питання щодо ефективного партнерства сторін, реалізації спільних міжнародних проектів, а також сприяння економічному та культурному розвитку, забезпечення вільного та всебічного розвитку як української нацменшини в Румунії, так і румунської громади в Україні.

    Крім того, присутні звернули увагу на питання забезпечення навчання представників нацменшин на рідній мові, розвитку та підтримки засобів масової інформації мовою нацменшин та широкого представлення національних меншин в органах місцевого самоврядування.

    Окремо Михайло Рівіс зауважив, що громада Закарпаття вдячна Уряду Румунії і Уряду України в тому, що завершилось питання малого прикордонного руху між країнами, проект впроваджується в життя, що сприятиме культурній, бізнесовій співпраці і піде на користь розвитку краю. Звернув увагу й на питання євроінтеграції.

    - Народ України прагне до Європейської спільноти і платить за це великою кров’ю. Сподіваємось успішно пройти цей шлях і тверді в тому, що з нього вже не звернемо, - зауважив Михайло Рівіс.

    З приводу цього держсекретар Себастьян Хотка наголосив, що Румунія - найкращий адвокат України на шляху до європейського розвитку.

    - Ми, як сусіди, бажаємо щоб Україна була єдиною і успішною, йшла по шляху європейських реформ на благо людей, - зауважив Себастьян Хотца та додав, що румунська влада завжди відкрита для співробітництва з українською владою.

    По завершенню зустрічі всі присутні поклали вінки до пам'ятника князю Штефану чел Маре в центрі Солотвина. Прозвучали український та румунський національні гімни.
    0_k__3699-_0.jpg
    0_k__3699-.jpg
    Після чого представники румунської делегації зустрілись із керівниками, вчителями та учнями освітніх закладів з румунською мовою навчання, а також представниками органів місцевого самоврядування - румунами за національністю.

    У рамках заходу, організованому культурним об'єднанням "Марамуреш - Солотвино", відзначено учнів району, які зайняли призові місця на районних та обласних олімпіадах з румунської мови. У подарунок вони отримали цінні подарунки, румуномовні книги та аудіоматеріали.

    На завершення візиту делегація також відвідала музей історії та етнографії румунів Закарпаття - "Дачія", у селищі Нижня Апша, повідомляє прес-служба Тячівської райдержадміністрації.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору