ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Щоб зупинити цькування бурих ведмедів у Карпатах! (ФОТО)

    25 квітня 2024 четвер
    38 переглядів
    Бранцями зоокріпацтва стали колишні володарі карпатських лісів.

    Вже кілька років Міжнародна зоозахисна організація FOUR PAWS («Чотири лапи») співпрацює з українською владою для того, щоб зупинити цькування бурих ведмедів.

    І хоча подібна практика щодо ведмедів, як червонокнижного виду, заборонена в світі вже майже 15 років, десятки їх в Україні псевдопідприємці від полювання продовжують буквально катувати для тренування мисливських собак. Наразі активістам FOUR PAWS вже вдалося врятувати трьох таких ведмедів і перевезти їх в Центр порятунку «Надія» в Житомирі.
    В цілому FOUR PAWS нарахувала від 15 до 20 так званих притравочних ведмедів в Україні. Зазвичай, вони мешкають в жахливих умовах в тісних клітках, де немає нічого, окрім бетонної підлоги, і випускають їх звідти тільки для того, щоб вони ставали об'єктом цькування мисливськими собаками під час тренувань. Вони до того ж, як правило, не отримують достатньо ні їжі, ні води, що робить колишніх лісових велетів слабкими супротивниками для собак. У багатьох видалені кігті. А екстремальний рівень стресу, численні травми від псячих укусів, збіднені умови утримання призводять до того, що вони експлуатуються лише нетривалий час. Потім нещасних ведмедиків продають для пересувних звіринців, ресторанних карпатських комплексів і туристичних атракціонів
    Сьогодні зоозахисники сподіваються, що створення Ведмежого притулку FOUR PAWS неподалік від Львова в межах заповідних територій нарешті дозволить цим тваринам уникнути жорстоких знущань. Адже таким чином вони можуть бути врятовані та отримати власний будинок, що відповідає їх видовим потребам.
    Як зазначає Карстен Хертвіг, експерт по ведмедям в FOUR PAWS: «Більшість людей в Україні досі мало знають про цю проблему. Тому ми хочемо працювати спільно з українськими владами на місцях, щоб зруйнувати існуючу ганебну традицію мисливського цькування. Якщо ми зможемо привернути увагу громадськості до проблеми жорстокого поводження з дикими тваринами, то й спроможемось це зупинити. Активісти-зоозахисники поставили собі на найближче майбутнє дві мети: побудова Ведмежого притулку біля Львова і вдосконалення існуючого національного законодавства. Тим більш, що карпатські бурі ведмеді знаходяться в Україні під охороною і їх не можна насильно утримувати без відповідного дозволу. Та й полювання на ведмедів, здавалось би, в Україні, заборонене, але як виявилося на ділі тільки формально. Тому ситуація з ведмедями може покращитися тільки в довгостроковій перспективі, і тільки тоді, якщо влада запровадить жорсткий контроль на місцях, одночасно з великими штрафами за нелегальну торгівлю та експлуатацію ведмедів заради прибутку».
    Своєю чергу Володимир Домашлінець, представник Міністерства екології та природних ресурсів України наголошує: «Проблема має, принаймні, два аспекти. По-перше, має бути остаточно юридично визначено, що цькування ведмедів у нас заборонене. Такий законопроект вже розроблений за участю Міністерства екології та природних ресурсів і представлений в парламент. По-друге, правоохоронні органи повинні збільшити зусилля, щоб контролювати походження і використання ведмедів, які утримуються в неволі. До речі, декілька таких ведмедів до нас надійшли свого часу з Росії - або виловлені в дикій природі, або народжені в неволі. У РФ ці особини не мають охоронного статусу. Тому екоконтроль тут повинен підсилитися. Разом з FOUR PAWS ми будемо активно шукати вирішення цих проблем, щоб зупинити незаконну практику цькування ведмедів».
    А для здійснення проекту будівництва притулку FOUR PAWS її активістам вдалося встановити партнерські взаємини з фірмою Royal Canin. Цей французький виробник кормів для тварин активно підтримав будівництво притулку і діяльність FOUR PAWS в Україні, хоча конфлікт на Сході України викликав затримку в переговорах з будівництва, але тепер підходяще місце знайдене. Міністерство екології та місцеві лісові господарства вирішили надати для цього ділянку площею близько 12 гектарів.
    Натомість, Орест Гнип, очільник Яворівської районної адміністрації (Львівська область) бачить у цьому великої шанс для розвитку свого регіону: «Будівництво нового ведмежого притулку на території Міжнародного біосферного резервату «Розточчя», внесеного до світового переліку ЮНЕСКО, не тільки забезпечить відповідне середовище для врятованих ведмедів. Це також принесе і серйозні інвестиції в наш район. Означений резонансний проект крім того, що зробить життєво важливий внесок у справу захисту диких тварин і навколишнього середовища в нашій країні, також стимулюватиме зелений туризм, цивілізований мисливський бізнес, а разом з ним і створення нових єгерських робочих місць».
    0_k__2024-.jpg
    А нещодавно в Яворівському районі побувала група фахівців Європейського Благодійного фонду «Чотири лапи». Метою було співробітництво та сприяння діяльності реабілітаційних центрів для бурих ведмедів, надання методичної допомоги державним організаціям, які займаються збереженням та утриманням ведмедів, забезпечення належного рівня утримання тварин і надання їм ветеринарної допомоги. Подібні центри вже діють у національному природному парку «Синевир» (Закарпаття) і, як уже згадувалося, у Житомирській області. Але для подальшого розвитку подібних центрів необхідні відповідні умови. Фахівці фонду оглянули місця, які найбільше підходять для реалізації цієї ідеї, а саме, в Домажирській сільській раді та в Яворівському національному природному парку.
    Відбулося також спільне засідання робочої групи Яворівської районної держадміністрації та представників благодійного фонду «Чотири лапи». На ньому за участю науковців Львівського національного лісотехнічного університету, фахівців лісового господарства та заповідної справи, правників-екологістів були всебічно обговорені етапи створення проектно-кошторисної документації та будівництва комфортного притулку для бурих ведмедів.

    Ігор Галущак, Львів

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору