ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Одинадцятикласник із Закарпаття на «залізних конях» не тільки кататись полюбляє! (ФОТО)

    20 квітня 2024 субота
    62 переглядів
    На Закарпатті підліток налагодив виробництво вантажівок.

    В особистому автопарку одинадцятикласника Романа Первузника із Хустського району вже є кілька десятків автомобілів.

    Звичайним машини поступаються тільки розмірами: найбільша вміщається на автомобільній панелі, пише Марина Алдон у "Карпатському об’єктиві".
    Шедеври на чотирьох колесах

    Любов до машин може теж надихати на цікаві творчі шедеври. Ентузіасти автомобільного моддінгу створюють, і достатньо часто, дуже цікаві проекти. Зокрема, одинадцятикласник із Липчі не тільки знається на моделях автівок, не тільки полюбляє кататись на «залізних конях», але й відтворює їх у мініатюрі.

    – Ідея виготовлення копій автомобілів виникла недавно. Хоча маленьким я дуже любив бавитися з машинками, колекціонував їх. Коли підріс, почав задивлятись уже не на іграшкові, а на реальні транспортні засоби, – каже для редакції новин «Карпатського об’єктива»  Роман.

    – Звичайно, придбати всі машини, що подобаються ніхто не може, тому вирішив зробити собі власний «автопарк». Спочатку майстрував моделі з уяви, потім почав відтворювати побачені на світлинах. Згодом – просто фотографував машини, що сподобались, аби потім виготовити їхні маленькі копії. Яких тільки машин наразі немає у «гаражі» хлопця: і вантажівки, і лісовози, і старотипні УАЗики, «Волги», «Чайки», і сучасні «Джипи»,»Мерседеси» , навіть мікроавтобуси…

    – Мініатюри почав збирати у 2011 році. Моделюванню ніде не вчився, головним помічником завжди був Інтернет. Шукав рекомендації, майстер-класи, поради фахівців, читав і пробував, – стверджує умілець. – На майбутнє хочу вдосконалюватись, розвиватися, експериментувати з новими моделями. Це ж такий адреналін, коли оживають чотириколесі мрії!

    Формула – 1 – на стелажі

    Роман Перевузник має в колекції вже кілька десятків автівок, зроблених своїми руками. Крім того, хлопець збирає готові, куплені моделі. Кожна з авторських розробок у молодого креативного майстра особлива, унікальна і неповторна. Передає Роман навіть зовнішній дизайн кузова, наліпки на реальній машині, диски на шинах…

    – Головне, щоб форма була якомога більш обтічною і гладкою. Готовий каркас – це вже половина справи. А декорація макетів – хоч і не першочергове, але дуже захоплююче заняття. До речі, можу зробити макет навіть із крихітними номерними знаками власника реального автомобіля. Але це вже, якщо хтось попросить, під замовлення, – ділиться секретами липчанин.

    Найчастіше закарпатський експериментатор береться за виготовлення таких автомобілів, які можна побачити на вулиці, зразу ж уявляючи їх у зменшеному масштабі. Хоча про виставку маленьких шедеврів хлопець іще й не задумується, та його експонати справді гідні того, аби їх побачив широкий загал. До речі, хоч моделювання займає і чільне місце в житті Романа, але працювати йому доводиться тільки тоді, коли можна «викраяти» вільну від навчання хвилинку.

    І все ж…  стелажі умільця поступово заповнюються все новими й новими витворами, які викликають захват навіть у тих, хто байдужий до машинобудівної галузі та й загалом до транспортних засобів.

    А «коні» залізні?

    Шлях у світ техніки у кожного свій, як і методи роботи та підручні матеріали, з яких доводиться конструювати моделі, макети, міні-копії… Роман Перевузник своїх «залізних коней» виготовляє, як правило, з металу.

    – Більшість автомобілів мають металічні корпуси. На жаль, зараз, із загальним подорожчанням буває важко придбати підручні матеріали за нормальною ціною, іноді їх неможливо купити взагалі, – скаржиться хлопець. – Але ж так хочеться створювати красиві і незвичайні речі!

    Зі слів Романа, його найменша модель настільки крихітна, що лише трохи більша одногривневої монети, а найбільша – ледве поміщається на автомобільну панель із приборами. Хлопцеві хочеться спробувати ще багато нового, він прагне поглиблювати знання, аби робити моделі не тільки автомобілів, але й інших предметів, що оточують нас у побуті.

    – Я ніколи ще не створював макетів, скажімо, млина, колодязя, будинку, замку, але маю намір багато що відтворити в масштабі. Звісно, не все зразу, – усміхається умілець. – Навколо нас безліч машин, механізмів, устаткувань, апаратури. Невід’ємною частиною життя стали прилади. Тож заняття моделюванням дозволяє краще пізнавати і світ, і себе.

    Автор диво-автівок вважає, що всі вироби повинні бути естетично досконалими, гармонійними, приваблювати формою і художнім рівнем оформлення. Його делікатна робота потребує смаку та неабиякої витримки. Але справа того варта, бо «автомобільна краса» і заспокоює нерви, і здатна оздобити інтер’єр, і приносить задоволення від творчого процесу.

    Марина Алдон

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору