ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Іван Габор, Народний Рух України: "Революція Гідності аж ніяк не завершена!"

    29 березня 2024 п'ятниця
    75 переглядів
    Ужгород. У місцевих органам влади сидітимуть нові, порядні люди-патріоти.

    Революція завершиться, коли в місцевих органам влади сидітимуть нові, порядні люди-патріоти, заявив в Ужгороді голова Закарпатської обласної організації Народного Руху України Іван Габор.

    Народний Рух України готовий сформувати уряд народної довіри та формує молоду команду на місцеві вибори в Ужгороді. Про це, а також про те, що Революція Гідності аж ніяк не завершена, про здобутки Майдану та сучасні виклики в умовах військового часу в Україні, про потребу в чесності, про відповідальність влади перед народом, а також про плани щодо кардинальної зміни країни на краще йшлося сьогодні під час прес-конференції лідерів Народного Руху України «Рух в Європу чи тупцювання на місці?» у прес-центрі «Закарпаття».

    Про те, що нині майже завершено модернізацію НРУ і адаптацію політичної сили до сучасних викликів та умов, розповів голова Народного Руху України, політик, громадський діяч, науковець, народний депутат України 5-го та 6-го скликань Василь Куйбіда. Згадуючи про те, що на з’їздах партії у регіонах окреслюються головні та першочергові завдання НРУ та шляхи їх вирішення, Василь Куйбіда повідомив: до наступного з’їзду навесні Рух «підійде політичною силою у новій якості – такою, яку нині потребує Україна».

    «Сьогодні передній край боротьби лежить, безумовно, на Сході, де триває війна з Росією, війна за незалежність. І цьому мають бути підпорядковані усі наші зусилля. Втім, не всі ми сьогодні можемо воювати. І кров наших побратимів кличе не тільки до перемоги над москалями, але й до того, аби ми врешті провели конче необхідні сьогодні реформи. Ті, без яких ми не маємо шансів стати конкурентоспроможною державою та нацією. Революція Гідності не завершилась – ми не перемогли ні в соціальній, ні в національній революції», – відзначив під час зустрічі Василь Куйбіда.

    На доказ такій тезі нагадав: визначальні впливи в державі й надалі, через рік після Майдану, залишаються за олігархами. Малий та середній бізнес як основна база демократії й надалі не має шансів на достойне існування та розвиток. Що все вкупі, наголосив очільник НРУ, є одним із найсерйозніших аргументів для проведення глибинних реформ в Україні: «найперше, в безпековому секторі, що дасть можливість виграти війну. Далі – паралельно реформи правоохоронна та економічна. Мусимо це робити. І війна не є завадою, швидше, навіть спонукає до проведення змін, і в швидкому часі. І у нас достатньо фахових людей, які здатні провести ці реформи».

    Злочинною назвав ситуацію, за якої про реформи говорити не доводиться, натомість, фіксується відчутне і стрімке збідніння народу, член Центрального проводу НРУ, кандидат економічних наук, народний депутат України 3-го (від Народного Руху України) і 4-го скликання Валерій Асадчий. І, наголошуючи на неприпустимості того, що нині відбувається в економіці країни, озвучуючи переконання усього активу НРУ, відповідальність за ситуацію поклав на чинного голову уряду Арсенія Яценюка та голову Нацбанку Валерію Гонтарєву. При цьому, додав: для розв’язання проблеми згадані особи повинні покинути посади із призначенням натомість фахових кваліфікованих кризових менеджерів.

    «Треба сказати, що нинішній уряд, який на початку своєї діяльності хоч і проголосив формально режим економії, не здійснив найпершого і найголовнішого – не склав так званий суспільний баланс, який мав би бути готовий уже за перший тиждень-два. Йдеться про загальний фінансовий каркас, який вбирає в себе реальні доходи і витрати, виклики, всі державні монополії з їхніми боргами та балансами… На жаль, цього не відбулося, уряд пустив ситуацію на самоплин. Більше того, виник дисбаланс у діяльності уряду та Нацбанку, що є не припустимим та злочинним. Спекуляції банків на курсі, емісії та покриття дефіциту, як результат – зрив курсу гривні і обвальна девальвація. І треба сказати, що уряд і по сьогодні не впорядкував ситуацію», – відзначив Валерій Асадчий.

    При цьому, з його слів, не зрозуміло, як у майбутньому уряд має на меті виходити зі спровокованої його ж непрофесійністю глибокої кризи: Україна при нинішній ситуації просто не здатна обслуговувати свої борги, а закордонні кредитори, навіть і при готовності надавати кредити, не робитимуть цього, адже уряд не зможе надати гарантії їх повернення.

    Однак, беручи до уваги незавершеність процесів Революції, про те, що боротьба за власну гідність та самоідентифікацію триває і основні звитяги у народу ще попереду, говорив заступник голови Народного Руху України, український поет, прозаїк, публіцист, громадський , політичний та державний діяч Володимир Шовковшитний. І головне задля цього, відзначив – «пробудження величезного державотворчого потенціалу нації».

    «Революція, і наша в тому числі, була задумана мрійниками, проведена романтиками. Й велике питання, хто ж у підсумку прийшов до влади – чи не ті, хто згадується у класичній наведеній приказці? Ми були на Майдані справді народом, гідним європейського життя. Але цього життя у нас не буде, поки 90% населення, представники титульної нації, будуть сидіти на узбіччі і чекати, хто і як буде ними правити. Правити у власній країні маємо ми самі – ми з вами. Наші духовні цінності мають бути тут. Тому, ми зараз фактично починаємо боротьбу за пробудження отого головного націо- і державотворчого потенціалу, що ним володіє 90% нашого народу. Повірте, ми з вами можемо дуже багато. Варто лише повірити у власну потенцію. Давайте тепер лише навчимося плодами перемоги, яку здобули на Майдані, користуватися. А для цього достатньо просто перестати купуватися на політичні проекти, що не мають жодної національної ідеології. Політична система стабільної держави має базуватися на ідеологічних партіях, в парламенті нині таких нема. Тож, нині ставимо перед собою завдання повернути у парламент саме ідеологічні партії», – розповів Володимир Шовковшитний.

    І додав, згадуючи війну, що триває у країні: у надвідповідальні часи, заради перемоги країни, необхідно чітко формулювати диспозицію, із чітким визначенням ворога. Сьогодні, наголосив Володимир Шовковшитний, Україна не має більшого ворога, ніж імперська Росія. «Це пункт перший нашої диспозиції. Тепер маємо знати, хто наші друзі. Сполучені штати? Європейський Союз? Хочеться вірити. Але нам допомагатимуть лише тоді, коли ми будемо вести себе так, як вимагає того ситуація – перед тим, як вимагати санкцій, самі ж спочатку будемо демонструвати власну позицію. Тому, НРУ вимагає, аби ми називали друзів друзями, ворогів ворогами і жодним чином своїми національними інтересами не торгувати. А, сформулювавши національний інтерес, відтак, як концентрований вираз сформулювати національну ідею для України, яка прагне в європейську спільноту. Бо саме за це ми вийшли на Майдани по всій Україні», – нагадав Володимир Шовковшитний.

    Резюмуючи майже півторагодинну розмову про виклики, завдання та шляхи їх вирішення, голова обласної організації Народного Руху України Іван Габор, повторюючи слова попередніх спікерів, наголосив: НРУ нині готовий брати на себе відповідальність і формувати уряд народної довіри. Крім того, заявив про плановану підготовку політсили до місцевих виборів із формуванням «наймолодшої та найінтелекутальнішої команди команди, в якій до 50% кандидатів будуть люди до 35 років, в тому числі, молоді вчені та інтелектуали».

    «Ми пам’ятаємо про наше гасло: наші батьки здобули незалежність, нам розбудовувати Україну. Революція не завершена. Вона завершиться тоді, коли в місцевих органам влади сидітимуть не вчорашні, а абсолютно нові, порядні люди-патріоти», – сказав Іван Габор.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору