ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Військовий комісаріат Закарпаття виконав план мобілізації на 20%

    19 травня 2024 неділя
    60 переглядів
    На Закарпатті до війська йти нікому?..

    Цього тижня військовий комісаріат краю звітував про перші два тижні мобілізації. Із 1550 повісток закарпатцям за два тижні (від початку мобілізації 20 січня й по 2 лютого) вручили близько 1400. Тисяча осіб прибули до військкоматів. Із 600 тих, хто пройшов лікарську комісію, лише половина виявилися придатними до служби, сто непридатні, інші пройдуть додаткові обстеження. Тож, виходить, і до війська йти нікому?..

    Про результати перших двох тижнів мобілізації в краї розповів на брифінгу на початку тижня військовий комісар Закарпатського обласного військового комісаріату Іван Васильцюн. Із його слів, з-поміж трьохсот мобілізованих 66 добровольців, у тому числій 4 жінки-медики. Станом на середину тижня 178 військових уже відправили до навчальних центрів для проведення підготовки.

    Загалом план мобілізації в краї виконаний лише на 20%. Найкраще вона проходить у Мукачеві – 28%, Виноградівщині та Ужгороді. Найскладніша ситуація в гірських районах.

    Серед проблем, з якими зіштовхнулися військкомати, І. Васильцюн відзначив високу тривалість процедури додаткових медичних обстежень, що суттєво вплинуло на строки проведення мобілізації, та внесення деяких коректив у план заходів по області.

    Друга вже добре відома причина – це виїзд чоловіків за кордон на заробітки. І якщо досі відсоток таких називався на рівні 70, то зараз військком навів нові дані – 85% тих, кого мали призвати, сьогодні поза межами області. «Були й такі, хто відмовлявся від отримання повісток, пересиджували в сусідньому селі тощо, – зазначив І. Васильцюн. – У підсумку нині до органів УМВС передали матеріали на 1250 осіб. 9 кримінальних справ уже порушені (неявка, відмова від повістки). Військові комісари притягнули до адмінвідповідальності посадових осіб місцевого самоврядування».

    У той же час якісно на мобілізацію спрацювали центри зайнятості. Понад 130 осіб саме через них потрапили до військкоматів, проходять медогляди й у разі їх позитивного висновку будуть мобілізовані. Як додав заступник військового комісара, начальник відділу по роботі з особовим складом Петро Марко, четверта хвиля мобілізації завершиться 19 квітня, а протягом цього часу військкомати мають право відбирати необхідну кількість людей. Тож повістки розноситимуть і надалі.

    Кордони ніхто не закривав

    Після інформації у центральних ЗМІ про указ Президента щодо необхідності посилити контроль на кордоні під час мобілізації, з’явилося чимало чуток, а подекуди й «реальних» історій про те, що чоловіки віком від 25 до 60 не можуть перетнути кордон без довідки з військкомату тощо.

    За словами Івана Васильцюна, на сьогодні жодних обмежень щодо виїзду за кордон немає, ніякі довідки військкомат не видає. Зараз указом Президента «Про додаткові заходи щодо забезпечення проведення часткової мобілізації у 2015 році» передбачається лише розробка урядом змін до законодавства. На сьогодні військовий комісаріат не порушує закон і на кордоні нікого не ловлять. У разі внесення відповідних змін до діючогозаконодавства України військкомати обов’язково інформуватимуть громадян про них.

    Водночас уже нині є випадки, коли закарпатці, які понад 5 – 10 років перебувають постійно за межами держави, але формально й надалі зареєстровані в області, можуть потрапити під гарячу руку та опинитися в списку тих, хто ухиляється від мобілізації.

    За словами військового комісара області, після кількарічного скорочення військових комісаріатів, яке спостерігалося по всій Україні ще з початку 2000-х, нині склалася ситуація, що дані на багатьох військовозобов’язаних просто втрачені. Саме тому сьогодні в процесі мобілізації важливу роль відведено органам місцевої влади та самоврядування, які мали б вирішити це питання. Адже вони повинні знати, хто з мешканців села чи міста вже роками перебуває за межами країни, а хто банально втік від мобілізації за кілька тижнів до цього.

    Віктор ЛАЗОРИК

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору