ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Біометричний паспорт не даватиме право на безвізовий в’їзд до ЄС!

    25 квітня 2024 четвер
    23 переглядів
    Паралельно з біометричними виготовлятимуться й звичайні закордонні паспорти

    З 1 січня 2015 року в Україні розпочнеться оформлення та видача біометричних паспортів. Передбачається, що саме з ними українці отримають таку омріяну можливість безвізового в’їзду до країн Євросоюзу. Проте експерти наголошують: біометричний паспорт автоматично не дає такого права, та й візи поки що ніхто не відміняв. Тож як воно працюватиме – розповіли в Головному управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області.

    Отже, заступник начальника ГУ ДМС України в Закарпатській області Михайло Рак насамперед нагадав, що Кабміном затверджений зразок та технічний опис бланка біометричного паспорта для громадян України, а також порядок оформлення, видавання, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон із безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення. «Оскільки з цього приводу виникає чимало питань, на останньому засіданні колегії Державної міграційної служби, яке відбулося в Києві 14 листопада, цьому питанню була приділена особлива увага, – додав М. Рак. – Так, наразі нам повідомили, що кожен обласний центр отримає до кінця року по одному комплекту пристрою для зняття біометричних даних. Згодом кількість таких пристроїв збільшиться до 600 по країні. Попередньо, Закарпатська область також має отримати певну кількість пристроїв, щоб усім краянам не доводилося їздити за паспортами до Ужгорода».
    При цьому, каже М. Рак, на колегії особливо наголошувалося на тому, що біометричний паспорт – це лише один із кроків на шляху до лібералізації візового режиму з ЄС, його наявність ще не означає, що людина безперешкодно зможе в’їжджати до країн Євросоюзу. «Україна має виконати ще низку умов, тому поки власники таких документів їздити за кордон без віз не зможуть», – додав заступник начальника.
    Зі слів Михайла Рака, перехід на біометричні документи відбуватиметься поступово. Паралельно з біометричними виготовлятимуться й звичайні закордонні паспорти. «Нагадаємо, відмінність документів нового зразка в тому, що вони містять безконтактний електронний носій (чіп), на який записується інформація про власника з метою його ідентифікації. Вони найбільш захищені від підробок і унеможливлюють користування біометричними документами будь-ким, окрім власника. Суттєве підвищення ступеня захищеності нашого суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму є головною ідеєю впровадження біометричних паспортів. До речі, їх уже видають більше 90 країн із 193 держав – членів ООН», – відзначив М. Рак.
    У ДМСУ нагадують, що біометричний паспорт, відповідно до Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, засвідчують особу або її спеціальний статус» та міжнародних стандартів, міститиме два види даних: основні й додаткові. До основних відносяться докладна інформація про людину – оцифрована фотографія особи, оцифрований підпис, прізвище, ім’я, дата народження. Додаткові відомості – це відбитки пальців. Ці відомості вноситимуться виключно за згодою людини.
    Михайло Рак пояснив ще одне питання, яке турбує людей: чи будуть чинними документи, що посвідчують особу, видані до моменту початку оформлення біометричних документів? «Так, закордонний паспорт, який наразі краяни мають «на руках», буде дійсним до дати, зазначеної в паспорті, як кінцева дата дії, – сказав заступник начальника. – З ними можна буде й надалі виїжджати за кордон та отримувати візи. Обміняти його на біометричний паспорт – це право, але не обов’язок людини. Так само, як і право людини відмовитися від біометричних документів через релігійні переконання».
    До речі, термін дії біометричного закордонного паспорта – 10 років, а біометричного проїзного документа дитини – 4 роки (зараз – 3 роки). Строки виготовлення біометричних документів повинні бути такими: звичайний режим – 20 робочих днів із дня оформлення заяви-анкети на його отримання, терміновий режим – 7 робочих днів.
    І насамкінець: буквально напередодні виходу газети «Українська правда» з посиланням на керівника прес-служби Державної міграційної служби Сергія Гунька оприлюднила вартість виготовлення біометричного паспорта. Попередньо, коштуватиме він близько 15 євро в гривневому еквіваленті.

    Кароліна Шірінова, студентка 1 курсу відділення журналістики УжНУ

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору