ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Берегівські лицарі-винороби презентували краянам свій "сонячний" продукт (ФОТО)

    28 березня 2024 четвер
    69 переглядів
    Закарпатські винороби відзначили день пам'яті святого Венцела.

    У неділю 28 вересня, у день пам'яті святого Венцела берегівські лицарі-винороби із однойменного ордену традиційно у супроводі священиків різних конфесій вирушили на виноградники, що розташовані на Малій Горі і належать підприємствам «Айсберг» та «Котнар».

    Серед почесних гостей був присутній також генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бочкої.

    Дійство розпочали з молитви за врожай – подякували Всевишньому за гарний цьогорічний та просили благословення на наступний рік. Місцеві священики щедро окропили святою водою не лише лозу та землю, де вона росте, а й самих виноробів.

    «Час в нашій країні зараз непростий, але ми не могли зрадити традиції, яка має вже сотні років, — розповідає Іван Шепа, член ордену. — Як і раніше, саме в цей день, коли відзначається свято покровителя виноробства святого Венцела, ми молимося не лише за добрий врожай, а й за мир і спокій на нашій землі».

    «Мешканців нашого краю та зокрема Берегівщини споконвіку жили за рахунок виноградарства та важкої праці на землі. І тому маємо нарешті зрозуміти, що справжнє «золото» потрібно шукати не у надрах, а на поверхні», — додає Йосип Галайда.

    Також у дегустаційному залі підприємства «Котнар», що розташований серед виноградників відбулася дегустація молодого вина з нового врожаю.

    А далі вирушили до музею виноградарства та виноробства у Берегово, де кожен з членів лицарського ордену презентував свій власний продукт. Вшанували і святого Венцела — біля його портрету розташували спеціальний вінок, сплетений з виноградної лози та прикрашений гронами з 6 видів винограду.

    До речі, цей покровитель виноробства насправді є досить знаною персоною. Угорський Венцел (нім. Wenzel) – насправді Вацлав, — святий однаково шанований як католиками, так і православними. Князь Вацлав правив у Чехії з 924 по 935 рік і ревно поширював християнство у Чехії. Вважається, що був вбитий через заздрість своїм молодшим братом Болеславом під час бенкету. Сталося це 28 вересня 935 року, з тих пір цей день є не лише днем його пам’яті, а й  великим християнським святом, а у Чехії ще й Днем державності. Також традиційно на наступні після Дня святого Вацлава (28 вересня) вихідні  у Чехії відбувається свято збору врожаю.

    А у Берегові наступне свято, пов’язане з виноробством відбудеться 11 листопада, у день святого Мартина, – лицарі ордену обіцяють цікаву програму.

    Варто зазначити, що до почесних членів берегівського ордену виноробів імені святого Венцела входить і чимало закарпатських політиків.

    БН

    1asfdfg1

    1asfdfg2

    1asfdfg3

    1asfdfg4

    1asfdfg5

    1asfdfg6

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору