ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як президентські вибори в Україні відгукнуться на місцевих закарпатських

    20 квітня 2024 субота
    27 переглядів

    В Ужгородському прес-клубі відбулася прес-конференція, головною темою якого: «Президентські вибори – 2014 в Україні як проекція на найближчі місцеві. Що чекати Закарпаттю».

    На виборчу тематику дискутували Сергій Федака, професор, д.і.н. та Олександр Пєлін, професор, соціолог, голова Асоціації соціологів Закарпаття. Як розповів Олександр Пєлін, у рамках соціологічного дослідження, яке він проводив у два етапи наприкінці квітня-початку травня, явка на Закарпатті у день виборів складатиме 63-67%. «Легітимність виборів формується явкою. Зараз їй загрожують не тільки неспокійні події на Сході України. На Заході України є також підстави для роздумів», – каже О.Пєлін. За словами соціолога, велика кількість закарпатців, які прийдуть на вибори, мають намір «зняти з себе відповідальність». Визначав соціолог і очікувану явку по різних групах виборців. Найбільший рівень мобілізації, за словами О.Пєліна, у виборців Олега Тягнибока - 87,5 %. На тому самому рівні перебуває ще одна група людей, це ті, хто вирішили взяти участь у виборах на місцевому рівні -87,7%. «Очікується більш активна участь чолоківів - 65,8% (жінки- на 6% менше), люди середнього віку планують взяти участь у цих виборах більше, ніж молодше покоління і пенсіонери. Дуже високе бажання голосувати у тих, хто не працює. У них високі очкування з виборами пов’язані з тим, що закарпатці хотіли б отримати роботу і працевлаштуватися, - каже соціолог. - Є такі соціальні і етнічні групи, у яких рівень мобілізації небезпечно мінімальний. Явка закарпатських угорців буде трохи більше 27%. Не надто активним будуть і словаки».
    «Дуже важливий аспект – вплив виборів президента на місцеві вибори, - розповів О.Пєлін.- За цим напрямком у нас є у місті три лідери, за якими постійно слідкують (такі собі «лебідь, рак і щука») Ратушняк-Погорєлов-Чучка. Практично у фарватері цих трьох діячів, можна розглянути електорат тих, хто бере участь у виборах. Стосовно Ратушянка, у якого 27% стабільних виборців, то його електорат на дві третини слкдається з електората Тимошенко та Тігіпка, їх перемога буде визначальним для Ратушянка. За Погорєловим, який має 16%, чітко проглядається електорат Симоненка, який зняв свою кандидатуру. Електорат Чучки (12%) - це електорат Тягнибока та Богомолець. Хто переможе на цих виборах той визначатиме успіх на подальших виборах».
    Сергій Федака зауважив, що президентські вибори досить сильно вплинуть на політичну ситуацію на Закарпатті: «Відбудеться переформатування політикуму». «Що стосується мовного питання чи ідеологічних питань – це все відходить на другий план. Першорядне - це соціально-економічні проблеми: як будемо жити, як вирвемося. У цьому контексті і розглядаються кандидати. Всі більш-менш рейтингові обіцяють надати імпульсів по євроінтеграції, зробити безвізовий режим тощо, в чому зацікавлені багато закарпатців. Інша група питань: питання безпеки, стабільності, відсутності екстремізму, що теж передбачили кандидати у своїх обіцянках, - каже професор.
    Саме президентські вибори є логічним завершенням тих революцінийх подій, які почалися у листопаді минулого року. «Але поява нового президента попри всі розмови про децентралізацію визначатиме владну вертикаль. Відбудеться певне переформатування владних еліт. Прогнозується, що повернуся на Закарпаття ті люди, які колись вже були при владі», - каже Сергій Федака.
    За його словами, шкода що Ужгород не потрапив у список тих міст, вибори мера у яких проходитиме теж 25 травня. « Що стосується місцевих виборів, то сумніваюся, що вони будуть найближчим часом. І забезпечити їх проведення фінансово навряд чи буде легко.
    Нинішній владі вигідніше тягнути за проведенням виборів мера», – додав професор.
    Він також вислови свою думку щодо місцевих призначень керівників виборчих штабів окремих кандидатів, які не до цього не представляли кандидатів по області. «У нас велика автономність місцевого політикуму, - каже С.Федака. – Вони складають свою мозаїку, а партійні лідери орієнтуються швидше на місцеві фігури. Вимальовується таке явище як автономність політичного життя на Закарпатті».
    «Переможець на виборах отримає все: не тільки політичну владу, а й економічну і правову, - додав О.Пєлін. - Це небезпечно на нашому регіональному рівні, одноосібне правління тяжіє до кулуарних інтриг, які треба попереджувати». Він також додав, щоб вибори пройшли успішно найголовніше не явка, а наявність вибору. «В українців він є, є представники, які належать до альтернативного простору, зокрема Порошенко та Тігіпко. Вони - альтернативні кандидати, між якими розміщені від інші . Бажано, щоб у другий тур вийшли дві альтернативні фігури. Вибори між Порошенко і Тимошенко, якщо вийдуть у другий тур, будуть «млявими».
    Сергій Федака також підкреслив, що на цих виборах публіка таки зацікавилась процесом більше, ніж це було на попередніх виборах.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору