ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

"Балонний" газ краяни купують по 145 гривень за "одиницю"

    25 квітня 2024 четвер
    18 переглядів

    Із 605 населених пунктів Закарпаття 188 не газифіковані. Але навіть у газифікованих є дворогосподарства, в яких використовують скраплений газ у побуті через брак коштів на підключення до газових мереж. А це здебільшого малозабезпечені верстви населення.

    Саме про це нещодавно голова Закарпатської ОДА Валерій Лунченко написав у листі до Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка з приводу ситуації, що склалася у сфері забезпечення населення краю скрапленим газом.
    «Лише торік в область надійшло 250,84 тонни скрапленого газу, придбаного на спеціалізованому аукціоні, що становило лише 5,45 відсотка річної потреби, яку було заявлено в Міненерговугілля України. Порівняно з 2012 роком обсяги поставок зменшено на 36,1 відсотка, — сказано далі в листі. — Дії Аукціонного комітету призвели до монопольного становища ПАТ «Закарпатгаз», яке нині є єдиним покупцем скрапленого газу для побутових потреб краян. Як з’ясувалося, вищезазначене підприємство не реалізує скраплений газ населенню через власні або орендовані майнові об’єкти, а передає його ДП «Івано-Франківськ-Пропан» для подальшої реалізації».
    Крім того, Аукціонний комітет ставить покупцям вимогу стосовно планових обсягів закупівлі такого газу. Покупець подає заявку на той обсяг газу, який доведений йому комітетом, а не який потребує область. В іншому разі покупець не допускається до участі в аукціоні. Такі дії створюють видимість задоволення потреб учасника аукціону в повному обсязі, однак цілком нівелюються реальні потреби споживачів.
    «Також потребує врегулювання і питання щодо ціни на скраплений газ. З вересня 2011 року такий газ реалізовувався для побутових потреб населенню за ціною 121 гривня, у вересні 2013-го — 132, а з грудня 2013-го — 145 гривень. І це за того, що ціна скрапленого газу для пільгової категорії громадян та тих, кому призначено субсидії, була цілий рік незмінна — 127,73 гривні. Тож малозабезпечені верстви населення при отриманні субсидії готівкою не змогли себе забезпечити в повному обсязі», — підкреслюється у документі.
    Відповідно до поданих заявок до Міненерговугілля України, мінімальна потреба скрапленого газу на 2014 рік для Закарпаття становить 2216 тонн.
    У відповіді, яка надійшла від профільного міністра Юрія Продана, сказано, що, за інформацією ДК «Газ України», закупівля скрапленого газу здійснюватиметься ПАТ «Закарпатгаз» на спеціалізованих аукціонах в обсягах, які відповідатимуть кількості отриманих від населення Закарпатської області заявок на постачання.
    Стосовно ціни, то з початку 2014 року по сьогодні ПАТ «Закарпатгаз» реалізує балон скрапленого газу для населення краю за 145 гривень, про що було завчасно повідомлено закарпатців через друковані ЗМІ.

    Василь НИТКА, "Голос України"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору