ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські русини вимагають визнання їх корінним народом України

    20 квітня 2024 субота
    84 переглядів
    Русини Закарпаття хочуть автономії

    В Ужгороді закарпатські русини вирішили звернутися до Верховної Ради з вимогою визнання їх корінним народом України. Після цього русини планують організувати автономію у складі України. Ініціювали таке звернення на зібранні Закарпатського народного об’єднання русинів. Голова зібрання Ілля Буряк розповів, що до таких дій русинів спонукала ситуація, у якій опинилися кримські татари. Мовляв, якби тим свого часу надали широку автономію, то Росії б там не було...

    Під час більш ніж двогодинного зібрання закарпатські русини, посилаючись на різноманітні міжнародні акти й закони, заявили, що саме вони є власниками... всієї закарпатської землі. І що держава повинна їм компенсувати забрані наділи... Також у процесі обговорення звернення до ВР йшлося про те, що нинішня Україна, як і радянський режим, начебто утискає русинів, не надаючи їм широких повноважень.

    Русини спираються на перепис 1991 року, згідно з яким на Закарпатті проживало понад 80 відсотків русинів. Щоправда, цей перепис офіційно ніде не фігурував... Водночас русини одноголосно засудили дії Кремля на сході України. “Це схоже на те, коли старший брат прийшов до молодшого і сказав, аби той забирався зі своєї квартири, – порівняв події Ілля Буряк. – Засуджуємо вторгнення Росії в Україну і першими на Закарпатті зробили з цього приводу офіційну заяву”.

    У підсумку Закарпатське народне об’єднання русинів вирішило звернутися до нардепів-закарпатців, «ударівця» Валерія Пацкана та «регіоналів» Івана Бушка й Василя Ковача, із проханням лобіювати їхній законопроект.

    На Закарпатті більше десяти русинських організацій. (Тому на засіданні звучало й питання про об’єднання всіх цих організацій у Центральну раду русинів). Окремі з них прославилися виступами на російському телебаченні та у російській пресі із сепаратистськими промовами – про утиски русинів в Україні та про їхнє бажання відокремити Закарпаття за підтримки Росії.

    Павло Білецький

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору