ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Як створити умови для вільного розвитку державної мови?

    29 березня 2024 п'ятниця
    19 переглядів

    На Закарпатті у Хустській РДА відбулася нарада з питань оптимізації роботи місцевої влади із створення умов вільного розвитку державної мови та мов національних меншин, реалізація культурно-мовних прав громадян.

    У нараді взяли участь перший заступник голови Хустської райдержадміністрації Віталій Юрійович Дулкай, керівник апарату адміністрації Василь Васильович Любка, керівники структурних підрозділів адміністрації, управління освіти, молоді та спорту райдержадміністрації, заступники директорів шкіл району.
    Виступаючи, Віталій Юрійович Дулкай наголосив, що в районі проводиться робота щодо реалізації завдань Президента України по зміцненню міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітні потреб національних меншин:
    - Зокрема, в смт. Вишково, де проживають українці, росіяни, угорці, румуни, роми створено відповідні умови для задоволення культурних та освітніх потреб. Тут проводиться навчання угорською мовою в ЗОШ №2. Створено Вишківську ЗОШ - І ст. для дітей ромської національності у якій навчаються понад 60 дітей. З метою популяризації та відродження народної творчості, традицій, звичаїв та обрядів національних меншин, населення залучається до участі в різноманітних концертних програмах, благодійних акцій та інших культурно - мистецьких заходів, що проводяться в районі.
    Директор ЗОШ № 2 смт Вишково Василь Елемірович Форгонь. звернув увагу на те, що державна політика сьогодні спрямована на упередження будь яких конфліктних ситуацій, які виникають на ґрунті національної чи релігійної нетерпимості. Дотримання принципів терпимості до чужого способу життя, звичаїв, вірувань є умовою стабільності та єдності громади.
    - У селищі Вишково, де проживають меншини різних національностей створено умови для їх розвитку, вільне спілкування рідною мовою, підтримуються культурні традиції нацменшин. Зокрема, у нас в школі навчання проводиться на угорській мові, але разом з тим вивчається українська, російська, англійська мови. Тісна співпраця зі школами Угорщини. Проводиться обмін групами учителів та учнів. Кожний мешканець селища вільно розмовляє на своїй рідній мові і це не є перепоною у спілкуванні людей з різною національністю. Важливим є те, що за дорученням керівництва країни, для полегшення навчання учнів у загальноосвітніх навчальних закладах з навчанням мовами національних меншин підготовлено та видано за кошти державного бюджету термінологічні словники, здійснюється підготовка вчителів для навчальних закладів та класів з українською, російською, молдавською, угорською польською болгарською мовами навчання. Задовольняючи освітні потреби національних меншин, держава забезпечує доступність, безоплатність дошкільної освіти. При цьому особи, які належать до національних меншин, мають рівний доступ до освіти всіх рівнів.
    У виступі, керівник апарату адміністрації Василь Васильович Любка наголосив на вихованні у дітей поваги, толерантності та створення належних умов для виховання дітей з національних меншин. Налагоджено відносини між релігійними громадами. У районі вживаються всі заходи для вільного розвитку державної мови та мов національних меншин, реалізація культурно-мовних прав громадян.
    "Хустський район"

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору
    Похожие новости