ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

ОСОБЛИВОСТІ ПОСВІДЧЕННЯ ПРАВОЧИНІВ ЗА УЧАСТЮ ДІТЕЙ

    17 квітня 2024 середа
    16 переглядів

    Закон України „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”, передбачає низку заходів спрямованих на розробку політики щодо бездомних.

    Він визначає загальні засади соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей, забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, які спрямовані на реалізацію бездомними особами і безпритульними дітьми прав і свобод, передбачених Конституцією України та чинним законодавством, створює умови для діяльності громадських та благодійних організацій, що працюють у сфері соціального захисту населення.
    Особливої уваги з боку держави потребує розв'язання проблемних питань безпритульних дітей, недопущення порушень щодо житлових і майнових прав дітей, а в разі порушення - відновлення цих прав.
    Після того, як вступив в силу Закон України „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей”, для вчинення будь-яких правочинів щодо нерухомого майна, право власності на яке або право користування яким мають діти, необхідний попередній дозвіл органів опіки та піклування, що
    надається відповідно до закону. Це означає, що тепер для оформлення договорів про відчуження чи передачу в користування квартири, будинку, земельної ділянки, крім згоди батьків, потрібно оформити дозвіл органу опіки і піклування. Навіть якщо в документах, які підтверджують право власності дитина не значиться, відчужувачу прийдеться вносити в договір відчуження відомості про права дитини на дане нерухоме майно. Посадові особи органів опіки та піклування несуть персональну відповідальність за захист прав та інтересів дітей при наданні дозволу на вчинення правочинів щодо нерухомого майна, яке належить дітям.
    Право власності на нерухоме майно підтверджується правовстановлюючим документом, а право користування – довідкою житлово-експлуатаційної організації, яка тепер обов’язково подається нотаріусу для оформлення правочину щодо нерухомого майна. Така вимога визначена ст. 12 Закону України „Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей” від 2 червня 2005 року N 2623-IV, який набув чинності з 1 січня 2006 року.
    Відповідно до ст. 1 Закону України „Про охорону дитинства” від 26 квітня 2001 року N 2402-III дитиною є особа віком до 18 років (повноліття), якщо згідно з законом, застосовуваним до неї, вона не набуває прав повнолітньої раніше. Відповідно до ст. 6 Сімейного кодексу України правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття, при цьому малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років, а неповнолітньою вважається дитина у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.
    Таким чином, враховуючи вищенаведені визначення, під терміном „дитина” можна розуміти як малолітню особу (у віці до 14 років), так і неповнолітню (у віці від 14 до 18 років) особу.
    Враховуючи положення ст. 18 Закону України „Про охорону дитинства”, де йдеться про те, що діти - члени сім`ї наймача або власника жилого приміщення мають право користуватися займаним приміщенням нарівні з власником або наймачем, можна прийти до висновку, що під правом користування розуміється право проживання дитини у відповідному будинку, квартирі, або іншому приміщенні, придатному для проживання в ньому.
    З метою перевірки відсутності прав малолітніх та неповнолітніх дітей, недієздатних чи обмежено дієздатних осіб на користування відчужуваними житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною нотаріус вимагає подачі йому довідки про склад сім'ї житлово-експлуатаційної організації, квартального комітету або іншого уповноваженого органу з питань реєстрації місця проживання.
    У разі виявлення з поданих відчужувачем документів, що право власності або право користування відчужуваним житловим будинком, квартирою, кімнатою або їх частиною мають малолітні або неповнолітні діти або недієздатні чи обмежено дієздатні особи, нотаріус повинен витребувати у відчужувача дозвіл органу опіки та піклування на вчинення такого правочину у формі витягу з рішення відповідної районної, районної у містах Києві та Севастополі державної адміністрації, відповідного виконавчого органу міських, районних у містах, сільських, селищних рад.

    Начальник відділу нотаріату
    Головного управління юстиції у Закарпатській області
    Юрій Савчук

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору