ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

8 народних депутатів вивчали, як живуть нацменшини на Закарпатті

    19 квітня 2024 п'ятниця
    20 переглядів

    Під час офіційних заходів в Берегові українці заручилися підтримкою Угорщини на саміті у Вільнюсі.

    1-2 жовтня на Закарпатті відбулося виїзне засідання Комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин. В рамках заходу в нашій області працювали Валерій Пацкан, Богдан Бенюк, Ірина Луценко, Василь Самойленко, Мустафа Джемілєв, Іштван Гайдош, Андрій Шевченко, і віце-спікер ВРУ Руслан Кошулинський.

    Виїзне засідання відбулося з ініціативи голови Комітету, закарпатця Валерія Пацкана (фракція «УДАР»). З ініціативи членів зазначеного Комітету вже проведено ряд парламентських та комітетських слухань, під час яких проводяться обговорення найбільш резонансних законопроектів через призму спілкування з громадськістю. Саме керуючись цим принципом, питання національних меншин вирішили вивчати в області, для якої ця тема є найбільш близькою і зрозумілою.
    Учасники засідання були враженні тим, що 65% тутешніх ромських першокласників так і не закінчують школи, 31 % дитячих смертей на Закарпатті припадає на дітей саме цієї народності. У Мукачеві та Виноградові ці показники сягають 71 та 63% відповідно.
    Крім того, парламентарі досліджували проблеми і успіхи інших національних меншин Закарпаття, зокрема – угорської. З цією метою у берегові відбулась зустріч з професорсько-викладацьким складом угорського інституту імені Ференці Ракоці ІІ.

    Також, в Берегові члени українського парламенту зустрілися з угорськими колегами – членами Комітету національної єдності.

    Під час зустрічі, було обговорено ряд важливих питань, що стосуються забезпечення прав національних меншин двох країн, а також питання євроінтеграції України.

    «Ми звернулись до угорських парламентарів, щоб вони підтримали підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС під час саміту у Вільнюсі. Оскільки це, в першу чергу, позитивно вплине на угорську громаду, яка проживає тут. Хочу підкреслити, що для України підтримка Угорщини в цьому питанні є дуже важливою», - підсумував результати зустрічі голова закарпатського УДАРу Валерій Пацкан.

    У свою чергу, голова Комітету національної єдності угорського парламенту Потапі Арпад Янош запевнив, що Угорщина підтримає підписання Угоди на саміті в листопаді: «Успішна і процвітаюча Україна є в інтересах Угорщини, тому наша країна підтримує підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським союзом. Кожний крок на шляху України до ЄС, завжди знаходив підтримку нашої держави».

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору