ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Міграційна служба Закарпаття готується до видачі біометричних паспортів

    28 березня 2024 четвер
    20 переглядів

    6 грудня цього року набрав чинності Закон України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” .

    Згідно з цим Законом у нашій державі розпочато процес поступово впровадження біометричних документів. Відмінність таких документів від звичайних у тому, що вони містять безконтактний електронний носій (чіп), на який записується інформація про власника з метою його ідентифікації. Це, зокрема, відцифрований підпис особи, відцифрований образ обличчя.

    За словами начальника Головного управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області Ігоря Михайлишина, такі біометричні документи найбільш захищені від підробок і роблять неможливим користування ними будь-ким, окрім власника. Суттєве підвищення ступеня захищеності нашого суспільства від проявів злочинності та міжнародного тероризму є головною ідеєю впровадження біометричних паспортів.
    Крім того, серед переваг таких документів те, що вони дозволять спростити процедуру оформлення віз до країн Євросоюзу. Також, після встановлення на кордоні автоматизовних контрольно-пропускних систем для власників біометричних паспортів, час необхідний для проходження контролю буде зведений до мінімуму. До речі, цей досвід “електронних воріт” уже успішно впроваджується в 15 країнах, а біометричні документи видають більше 90 країн із 193 держав-членів ООН.
    Головне управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області вже розпочало реалізацію підготовчих заходів щодо впровадження біометричних паспортів. Як зауважив Ігор Михайлишин, їх оформлення та видача розпочнеться одразу після врегулювання всіх необхідних нормативно-правових та технічних аспектів. Документи, що посвідчують особу, видані до моменту початку оформлення біометричних документів, будуть чинними. Паспорт громадянина України дійсний безстроково. Обміняти його на біометричний паспорт це право, але не обов’язок людини. Так само, як і право людини відмовитися від біометричних документів через релігійні переконання. Що стосується закордонних паспортів, то такі документи будуть дійсними до дати, зазначеної у паспорті, як кінцева дата дії. З ними можна буде і надалі виїжджати за кордон та отримувати візи.
    Громадяни, які вже подали або подаватимуть до моменту початку оформлення біометричних документів заяви про оформлення та видачу паспортів (як паспортів громадянина України, так і паспортів громадянина України для виїзду за кордон), отримають документи “старого” зразка.
    Інформацію про дату, починаючи з якої громадяни подаватимуть заяви на отримання документів нового зразка, Головне управління Державної міграційної служби України в Закарпатській області повідомить найближчим часом.

    Ольга Поштак,
    головний спеціаліст по зв’язках з громадськістю та ЗМІ ГУ ДМС України в Закарпатській області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору