ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

На Закарпатті немає жодного недержавного пенсійного фонду

    29 марта 2024 пятница
    71 переглядів

    Засідання на тему „Початок діяльності НПФ (недержавних пенсійних фондів) та їх вплив на розвиток фондового ринку” відбулося в Ужгородському прес-клубі реформ на Закарпатті. Йшлося про вітчизняну систему недержавного пенсійного забезпечення та імовірні шляхи її розвитку в Україні.З часу запровадження пенсійної реформи (закон вступив у силу 1 січня минулого року) в Україні зареєстровано 34 недержавні пенсійні фонди, повідомила начальник відділу департаменту нагляду за недержавними пенсійними фондами Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг (ДКРРФП) Оксана Мовчан. Подано на затвердження статути ще двадцяти вісьмох. Лише 9 фондів (у Києві, Донецьку, Дніпропетровську, Львові, Івано-Франківську і Сумах) вже почали залучати вклади, об’єднавши понад 11 тисяч українців. Сума вкладів перевищила 3 мільйони гривень. У Закарпатті наразі нема жодного недержавного пенсійного фонду. На думку Оксани Мовчан, сьогодні ще не всі громадяни розуміють зміст трирівневої пенсійної системи і не поспішають дбати про майбутнє. Тоді як внески до пенсійного фонду — це страхування на випадок старості. „Роблячи вже навіть перші кроки у трудовому житті, людина повинна зрозуміти важливість заощаджень на майбутнє. Невеликі внески забезпечать значні суми для пенсії, що дасть змогу комфортного відпочинку, при тому у віці, який людина обиратиме сама”, — сказала Оксана Мовчан. Вона також наголосила на факті старіння нації. Якщо згідно з переписом 2001 року на тисячу людей працездатного віку припадало 300 пенсіонерів, то до 2040 року прогнозують співвідношення 1000 / 700 відповідно. Держава не зможе забезпечити гідні пенсії людям літнього віку, яких може виявитися більше, аніж тих, хто працює. Тому Україна пішла шляхом країн, які запровадили систему недержавного пенсійного забезпечення, роль якого з кожним роком зростатиме.

    За словами Олексія Тарасенка, директора департаменту розвитку законодавства та методології регулювання ринку цінних паперів державної комісії цінних паперів та фондового ринку, недержавні пенсійні фонди є набагато стабільнішими та вигіднішими для громадян, аніж страхові компанії та банки, які також пропонують сьогодні пенсійні накопичувальні програми. НПФ — неприбуткові організації, зароблені ними кошти належать лише вкладникам, у той час як банківські структури, наприклад, працюють заради власного прибутку, віддаючи власникам депозитних рахунків лише частину заробленого. Захист активів у фондах вищий, адже вкладникам у разі чого гарантовано повертають усю суму внесених коштів.

    Оксана Мовчан порадила закарпатцям розпочати інвестувати кошти у своє майбутнє за допомогою недержавного пенсійного страхування. Найперше слід перевірити документи фонду, з яким громадянин вирішив співпрацювати, заглянути на сайт державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, де можна переконатися у легітимності обраного фонду. Вклавши гроші, варто відстежувати ринок: вкладники мають право переводити внески до іншого, більш успішного, фонду.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору