ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Закарпатські екоінспектори ігнорують деяких порушників законодавства

    29 березня 2024 п'ятниця
    47 переглядів

    Прокуратура Закарпатської області перевірила як Державна екологічна інспекція в Закарпатській області дотримується вимог законодавства у сфері поводження з відходами та іншого природоохоронного законодавства України.


    Про це повідомив начальник відділу захисту прав громадян та інтересів держави в екологічній сфері прокуратури області Олег ОПІШНЯК.

    Встановлено, що працівники обласної екологічної інспекції не у повній мірі дотримуються вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», «Про основні засади державного нагляду у сфері господарської діяльності» та іншого законодавства у сфері охорони природного середовища.
    Зокрема, екоінспектори нерідко проводять перевірки неналежним чином, ігнорують чимало порушень законодавства, до прикладу, не звертають увагу на те, що у підприємства відсутній дозвіл та ліміт на утворення та розміщення відходів, не помічають державні інспектори й такі речі, як самовільне зайняття земельних ділянок.
    Часто про неналежне виконання останніми своїх службових обовязків свідчить й те, що у ході перевірок деревообробних підприємств здебільшого вивчається лише дозвільна документація, а фактичний стан зберігання й розміщення відходів не перевіряється.
    Про притягнення винних осіб до відповідальності та про нарахування збитків, завданих порушеннями інспектори також, чомусь, забувають. Так, за результатами перевірок Дочірнього підприємства «Мукачівспецбуд» ПАТ «Управління механізації будівництва», ТОВ «Мережа сервісних станцій «Ті-Ді-Сі» , ТОВ «Мікро», АПТП «Бобовище», ПАТ «Свалявський хлібокомбінат», ТОВ «Аріадна», ТОВ «ГБМ Кабель Корп», діяльність яких потребує дозволу та ліміту на утворення і розміщення відходів, державними інспекторами з охорони навколишнього природного середовища це порушення у актах перевірок відображено не було. Відповідно, порушення не усувалося та до відповідальності нікого не притягали.
    В той же час, наприклад, кількох сільських голів екологічна інспекція притягнула до адміністративної відповідальності, вочевидь, безпідставно. Так, 20 та 23 червня один з державних інспекторів перевіряв додержання природоохоронного законодавства Свободянською, Косоньською та Запсонською сільськими радами та склав акти, у яких стверджується про неналежне виконання цими сільрадами обов’язків, покладених на них, згідно відповідних законів. Разом з тим, відомості про стан виконання вимог закону, а також детальний опис жодного з виявлених порушень державним інспектор не виклав.
    Слід зазначити, що екологічна інспекція в області не слідкує належним чином і за виконанням власних приписів, через що порушення не усуваються, а винні – уникають відповідальності. Виявила прокуратура і інші порушення – екоінспектори не припиняють діяльність підприємств-порушників законодавства.
    Таким чином, вирішується питання про притягнення до відповідальності головних спеціалістів – державних інспекторів з охорони навколишнього природного середовища відділу міжрайонного оперативного екологічного контролю та провідного спеціаліста – державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища відділу міжрайонного оперативного екологічного контролю.

    Прес-служба прокуратури Закарпатської області

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору