ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Томенко хоче перевірити використання коштів ЧАЕС

    18 апреля 2024 четверг
    57 переглядів

    Віце-прем'єр з гуманітарних питань Микола Томенко заявив, що має намір звернутися до Генпрокуратури і контрольно-ревізійного управління, аби ті перевірили використання коштів, які були спрямовані на об'єкт "Укриття" на Чорнобильській атомній станції. Так само ЧАЕС опинилася й у полі зору Генпрокуратури, яка порушила кримінальну справу щодо зловживання співробітниками станції службовим становищем.



    Та керівництво ЧАЕС в інтерв”ю Бі-Бі-Сі відкидає такі звинувачення і говорить, що проблем на об”єкті „Укриття” немає.



    Микола Томенко вважає, що відбулося нецільове використання скерованих на проект коштів: "Я буду просити Генеральну прокуратуру аналізувати дії і українських посадових осіб і представників зарубіжних організацій, оскільки складається враження, що діяли вони спільно кілька років. Мільйони доларів витрачалися на групи людей, які радили, аналізували... Врешті жодних рішень не прийнято. Взагалі за кілька років нічого не вирішено."



    Загалом на оновлення об”єкту „Укриття” було скеровано близько 200 мільйонів доларів, більшість із яких надійшла від Європейського банку реконструкції та розвитку.



    Розкрадені мільйони



    Зі слів пана Томенка, упродовж років здійснення будівництва не було зроблено нічого, окрім розробленого проекту об”єкту. Це вже не перше каміння, яке жбурляють у бік саркофагу, з яким раніше деякі оглядачі пов”язували факти розкрадання коштів, що начебто здійснювалися комерційними структурами.



    Новий голова державного підприємства Чорнобильська атомна станція, а колись – директор Хмельницької АЕС, Олександр Смишляєв сказав Бі-Бі-Сі, що йому невідомі факти розкрадання на „Укритті” та пообіцяв швидке завершення об”єкту.



    „Я керую держпідприємством ЧАЕС з липня минулого року, що тут відбувалося раніше я, на жаль, не знаю, - каже він. - Ми добудовуємо два останніх об”єкти – це санпропускник і мала будівельна база, й зараз здійснюємо заходи зі стабілізації об”єкту „Укриття”. Цей проект здійснюється відповідно до графіку і я не бачу для себе якихось проблем на об”єкті „Укриття”. В грудні 2006-го ці стабілізаційні роботи будуть завершені.”



    Тим часом ЧАЕС стало об”єктом уваги Генпрокуратури ще до звернення Миколи Томенка - на міжвідомчій нараді минулого тижня говорили про те, чи дотримуються вимоги законодавства при використанні коштів, скерованих на ліквідацію наслідків аварії. Дійшли висновку, що не дотримуються, і, як розповів Бі-Бі-Сі речник Генпрокуратури В”ячеслав Астапов, порушили кримінальні справи.



    „Загалом було порушено 63 кримінальних справи за фактами порушень законодавства щодо соціального захисту населення, потерпілого від наслідків Чорнобильської катастрофи, - каже Астапов. - Одна з них була порушена за фактом зловживання службовим становищем працівниками державного підприємства Чорнобильська атомна станція, діями яких державі було завдано збитків на суму майже у 2 мільйони гривень. Також вирішується питання про порушення кримінальної справи щодо незаконного обміну векселів держпідприємства ЧАЕС, унаслідок чого державі завдано збитків на суму 6,6 мільйони гривень”



    Пан Астапов додав, що також йдеться про те, що ЧАЕС не вживала заходів із погашення дебеторської заборгованості на суму у понад 160 мільйонів гривень. Про непрозоре використання чорнобильських коштів українськими посадовцями та їхніми західними партнерами Генпрокуратурі невідомо, проте, зі слів її речника, вона готова вивчити відповідне звернення Томенка, якщо воно надійде. Тим часом, до Генпрокуратури надійшло інше звернення – лист керівництва Чорнобильської атомної, де спростовуються факти порушень законодавства.



    Розповідає директор ЧАЕС Олександр Смишляєв: „Ми підготували листа за постановою Міжвідомчої ради Генпрокуратури, який спростовує її висновки. По-перше, дебеторської заборгованості в нас немає, вона в нас навпаки впала через те, що ми проводили відповідну роботу і підрядники отримували кредити від Європейського банку реконструкції та розвитку. Банк нам грошей не передавав, а давав їх відразу підрядникам. Щодо векселів, вони нікуди не ділися, їх обміняли. Ми тут нічого не порушили й все це пояснили Генпрокуратурі.”



    Між тим, головний акцент у правопорушенннях, пов”язаних із ліквідацією наслідків аварії на ЧАЕС, Генпрокуратура робить на недотриманні зобов”язань перед потерпілими внаслідок тієї катастрофи. Їх в Україні налічується понад 3 мільйони, близько 600 000 із яких безпосередньо брали участь у ліквідації аварії.



    Минулими вихідними кілька сотень жертв Чорнобильської катастрофи, багато з яких і досі потерпають від захворювань органів дихання та щитовидної залози, напередодні річниці аварії традиційно нагадали вже новій українській владі про недостатні фінансові компенсації.



    BBC

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору