ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

Угорці з Закарпаття отримують угорські паспорти, та не переселяються

    29 березня 2024 п'ятниця
    62 переглядів
    Не афішують кількість подвійних громадян і консульські установи МЗС Угорщини

    В Угорщині багато пишуть про 20 років незалежності України як про час розбитих мрій її громадян. Найбільше ж звертають увагу на те, що за відсутності стабільного заробітку і твердих соціальних гарантій з боку відносно молодої держави українські громадяни дедалі більше звертають свої погляди на заможніші країни. В Угорщині вже восьмий місяць діє закон про подвійне громадянство. Прискорені процедури дозволяють легко отримати відповідний документ угорцям за національністю з України та інших сусідніх держав. Проте масового переселення з Закарпаття, де мешкає близько 150 тисяч українських угорців, не відбувається. В чому справа?

    Громадяни України угорського походження є частими гостями прикордонних регіонів Угорщини. На початку цього року, коли вступив у дію новий закон, вони ще охоче відповідали на розпитування місцевих репортерів про те, як стали громадянами сусідньої держави. Але після того, як стало відомо про виклики кількох власників таких паспортів на співбесіди до СБУ, ці розмови припинилися.

    Не афішують кількість подвійних громадян і консульські установи МЗС Угорщини. Тому що, скажімо, у Словаччині таку особу можуть оштрафувати на 3 тисячі євро. Україна теж не визнає подвійного громадянства.

    Соціологи ведуть мову лише про приблизні цифри. За даними анонімного опитування, проведеного в Україні, майже 40 відсотків мешканців прикордонного Закарпаття не проти того, щоб мати угорський паспорт. Проте до цього кроку готуються здебільшого молодші люди.

    Очікування переселенців і реальність

    Ось як пояснює таку потребу українка з Ужгорода Наталя, у якої чоловік – угорець: «Професія мого чоловіка у Будапешті оплачується, ну, разів у 15 більше. Тобто якщо у нього тут офіційно зарплата коливається в межах 3–4 тисяч гривень, то там зі знанням бодай таким на рівні кухонної, як ми говоримо, угорської мови він може заробляти зі своєю спеціальністю інженера близько 5 тисяч євро».

    Наразі подружжя їздить до Угорщини тільки за покупками та на відпочинок і лише придивляється до тутешнього життя.

    Щоправда, для пересічного угорця зарплата у 5 тисяч євро – швидше виняток, ніж правило. Вчителі-початківці або випускники медичних вузів не мають тут і тисячі євро і нерідко мріють про роботу в сусідній Австрії чи Німеччині, де б їм платили хоча б утричі більше. Зі скасуванням обмежень на роботу у Західній Європі для вихідців із держав, що недавно стали членами Євросоюзу, угорська молодь аж ніяк не тішить себе ілюзією щодо високих заробітків удома.

    Втрата молодих кадрів державі не вигідна. До того ж народжуваність в Угорщині зменшується з кінця 1970-х років. Отож і заохочують сюди на постійне проживання угорців із України, Словаччини, Румунії, Балкан та інших країн.

    Патріоти України… мимоволі

    Проте очікування щодо масового переселення угорців за національністю на історичну батьківщину не виправдалися. Новий закон про, так би мовити, умовно подвійне громадянство не дає автоматичних прав щодо отримання соціальних пільг, пенсій тощо.

    Нові громадяни навіть не можуть голосувати на загальних виборах без того, щоб не проживати в Угорщині на постійній основі, працювати чи мати нерухоме майно.

    Для багатьох українських угорців здобуття ще одного громадянства є просто справою честі. Одна літня закарпатка так і заявила: «Ми хочемо, щоб угорська влада застосовувала цей закон, а ми збоку не лишимося».

    Ровесників цієї бабусі або людей передпенсійного віку цілком задовольняє такий стан, коли можна бути одночасно громадянами двох країн, але жити виключно у себе вдома.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору