ЧитаютКомментируютВся лента
Это читают
Это комментируют

Новости и события в Закарпатье ! Ужгород окно в Европу !

В Закарпатті визріває громадський рух на захист долини нарцисів

    28 березня 2024 четвер
    47 переглядів
    Долина нарцисів посіла 2 місце у конкурсі "7 природинх чудес Закарпаття"

    Наприкінці квітня в Закарпатті очікується цвітіння найбільшої природної долини квітів – сотні гектарів нарцисів. Ця долина розкинулася неподалік районного центру міста Хуст. Науковці стверджують, такі ж рослини є на Балканах та в Альпах, і там ростуть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря, в Закарпатті ця квітка росте на висоті всього 200 м над рівнем моря.

    Останні десять років унікальна Долина нарцисів під загрозою знищення. Біологи кажуть, нарциси вимирають через те, що швидкими темпами посеред долини розростаються кущі та верби, пошкоджена система меліорації, через штучне втручання. Але найбільше квіткам дошкуляють люди, як місцеві жителі, так і туристи.

    Щороку протягом короткого періоду, як правило 2-3 тижні, десятки тисяч туристів їдуть дивитись на це диво в Закарпаття, десятки туристичних фірм продають тури у долину. Місцеві жителі вздовж дороги продають букети нарцисів з цибулинами. А туристи як варвари безжалісно нищать квітку нарциса купуючи їх у людей. І припинити цей процес складно.

    Місцеві люди не розуміють, що саме вони сприяють знищенню ще одного чуда природи, яке знаходиться у них в ареалі.

    У 2009 - 2010 роках в Закарпатті десятки людей, спробували висловити стурбованість з приводу вандальського знищення долини нарцисів. Як результат, на деякий час органи влади почали реагувати на критичні зауваження та штрафувати порушників режиму.

    Легенда: Жителі села говорять, що сам нарцис вузьколистий, квітка з легенди. А може, і не квітка, а юнак Нарцис, який прийшов із Стародавньої Еллади? Пригадуєте, як йому, сину річкового бога Кефіса та німфи Ліріопи, було напророчене довге життя, але за умови, що він ніколи не побачить свого обличчя. Виріс Нарцис надзвичайно вродливим. Його кохання домагалося багато жінок, але він був байдужим до них. Відкинув і почуття німфи Ехо, яка з любові до нього так висохла, що від неї залишився тільки голос. Зневажені Нарцисом жінки стали вимагати від богині правосуддя Немезіди кари красеню. І ось одного разу, повертаючись з полювання, Нарцис побачив своє відображення у воді і закохався в нього. Так і помер від любові до самого себе. А на тому місці виросла чарівна квітка. Проте краса її все-таки була холодною. І назвали цю квітку нарцисом.

    Довідка:

    •Долина нарцисів знаходиться у с.Кіреші, Хустського району, Закарпатської області в урочище “Долина нарцисів”.

    Нас уже 25000 в Facebook! Присоединяйтесь!
    Интернет-издание
    UA-Reporter.com
    Письмо редактору